2020. július 29.

Kézműves táborok a Rác utcában


Javában tart a táborszezon a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél – már zajlanak a felnőtteknek rendezett alkotóhetek a Rác utcai Kézművesek Házában. A táborokban a szövés, fonás számos fajtájával, nemezeléssel és fafaragással ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A rendkívüli járványügyi helyzet után végre visszaköltözhetett az élet a Rác utcai Kézművesek Házába. A múlt heti Gyerekműhely után ettől a héttől átvették a terepet a felnőtt táborozók, akik nemcsak Székesfehérvárról és Fejér megyéből, hanem az ország számos pontjáról is érkeztek. A foglalkozások között szerepel vászon-, kárpit- és gyapjúszövés, szalagfonás, emellett nemezeléssel készülnek használati- és dísztárgyak - például telefontokok. A fafaragó fiúk és férfiak pedig kulcstartó és zsebben is elférő ivócsanak készítésével foglalkoznak. A kézművesség mellett pénteken Landgráf Katalin Textiltörténeti érdekességek című előadása teszi még színesebbé a programot.Jövő héten a foltvarró Asszonyműhellyel és a gyöngyfűzéssel folytatódnak a felnőtt táborok. Hétfőn és kedden hátizsákot, majd kisebb konyhai eszközöket, edényalátétet, edényfogót, zsákokat lehet varrni, illetve meg lehet tanulni a népi és a modern gyöngyfűző technikákat is. Az augusztus 10-vel kezdődő héten egyedi üvegékszerek készítésére lesz lehetőség. A táboros szezont augusztus 24-28-a között ismét Gyerekműhely zárja.
A kézműves táborokban a különböző szakkörök, kreatív műhelyek tagjai jönnek össze, akik egyébként máskor nem találkoznak egymással. Lehetőség van arra, hogy különféle praktikákat ellessenek, megtanuljanak egymástól, de gyakran szövődnek szakmai kapcsolatok, jó barátságok is a vidám hangulatban.
A program a jövő héten foltvarrással és gyöngyfűzéssel folytatódik, végül az augusztus 10-től kezdődő héten az üvegékszer-készítés lesz a téma. A táborokba még lehet jelentkezni - a teljes heti részvétel mellett lehetőség van napijegy váltására is.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

A mosolygós pápa


A kék bálvány


Kikapcsolódás és verseny: Európai Madármegfigyelő Napok október első hétvégéjén