2020. szeptember 28.

Adj vért ősszel is!


A következő hetekben több Fejér megyei településen várja véradásra az önkénteseket a Vöröskereszt. Vért adhatnak a 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőttnek.

A Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete véradásra invitál minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti felnőttet, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért, két véradás között azonban minimum 56 napnak kell eltelnie.




A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tűvel 4,5 deciliter vért vesznek le, illetve egy keveset a vizsgálathoz szükséges mintacsövekbe tesznek. Ezt a vérvétel után minden alkalommal kivizsgálják és meghatározzák a vércsoportot, függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért.



A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, hiszen, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, akkor a véna jobban látható, így a vérvétel is gyorsabb, illetve jobban visszapótlódik a vérplazma is.

Helyszínek és időpontok Fejér megyében:

- szeptember 29-e, kedd, 14.30-18: Széna téri Általános Iskola
- október 1-je, csütörtök: sárbogárdi Művelődési Ház
- október 5-e, hétfő: enyingi Művelődési Ház
- október 6-a és 7-e, kedd és szerda: 14 és 17 óra között a Civil Központban, majd 13 órától 18 óra között a Plazmaponton



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása