2020. október 1.

Október, a nők hónapja


Minden év októbere világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Székesfehérváron minden évben közös sétával hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára - idén a koronavírus-járvány miatt online részvételre hívnak mindenkit.

Magyarországon évente több mint 2000 nő veszíti életét el úgy, hogy a diagnosztika lehetősége adott, és az időben való felismerés életet menthet. Sajnálatos az a tény, hogy a kiküldött meghívólevelek ellenére a nők alig 50%-a vesz részt szűrésen.



Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség. Az örökletes emlőráknál ennél nagyobb a megbetegedés esélye: 100 megbetegedésből Magyarországon általában 5 esetben fordul elő örökletes megbetegedés.



Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli.



A koronavírus járvány miatt a hagyományos közös séta idén ugyan elmarad Fehérváron, de az online közösségi térben bárki csatlakozhat az október 2-i, pénteki programhoz. A Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda közösségi oldalán szervezi az online eseményt október 2-án, pénteken, 19 órai kezdettel. Azok, akik az esemény felhívásánál az "Ott leszek" gombot megnyomják, számos hasznos, a témával kapcsolatos információról értesülhetnek az elkövetkező napokban.



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása