2020. december 3.

Nem kötelező az autizmus spektrum zavarral élőnek a maszk viselése


A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a Kormány még áprilisban rendeletben írta elő a maszk viselését. Egy kormányrendelet azonban az autizmus spektrum zavarral élő személyeket mentesíti a maszk viselésének kötelezettsége alól.

Az Autisták Országos Szövetsége számos megkeresést kapott az érintett családoktól, mert a maszkot viselni nem tudó autizmusban érintett gyermekek és felnőttek és kísérőik konfliktusban kerültek a létszükségletet jelentő bevásárlás, vagy az oda történő utazás, iskolába járás során.
A szankciók szigorítását követően ezeket a helyzeteket pénzbeli büntetés is követhette. Számos esetben tapasztalhattak megértést is, volt, több közlekedési vállalat méltányosságot gyakorolt, de ez a központi szabályozást nem helyettesítette. 2020. november 19-én született meg a kormány döntése, mely orvosolta ezt a problémát. Az autizmus spektrum zavarral érintett személyeknek, több külföldi ország gyakorlatához hasonlóan nem kötelező viselniük a maszkot, amennyiben az autizmus tényét egyértelműen igazolni tudják.



Erre az Autisták Országos Szövetsége által kibocsátott, az autista személy nevére szóló kártya, vagy igazolás, valamint a diagnózis tényét egyértelműen igazoló dokumentummal van lehetőség. Az autista személyek a maszkot az autizmusból fakadó nehézségeik miatt nem tudják viselni, vagy annak megszokásához, megtanulásához időre van szükségük.
Az autizmusban érintett személyek családtagjai, a velük dolgozó szakemberek törekednek arra, hogy a maszk viselésében segítsenek az autizmusban érintett társainknak, hiszen vannak olyan autista gyermekek és felnőttek, akik tudják viselni a maszkot. Minden autista személy és családja a szabályok maximális betartására törekszik, csak indokolt esetben él a kivételt biztosító lehetőséggel. Az Autisták Országos Szövetsége az emberek megértését kéri azokban az esetekben, amikor olyan autista személlyel találkoznak, aki nem tudja viselni a maszkot.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása