2020. december 8.

Miért üresek a madáretetők?


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez számos kérdés érkezett az elmúlt két hétben azzal kapcsolatban, miért nincsenek madarak az etetőkön? A szakemberek magyarázata szerint a jelenség hátterében a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe időjárás együttes hatása áll.Több oka van a jelenségnek
- Az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is késik, illetve a jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe, késnek vagy elmaradnak az inváziós fajok (fenyőrigó, fenyőpinty, csonttollú, keresztcsőrű).


- A madárhiánynak ezt az érzését tovább fokozza, hogy a Magyarországra is jellemző enyhe, illetve fagy- és hómentes késő őszökön és teleken a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre.

- A jelenség harmadik összetevőjét az őszi madárvonulás jelenti. Az etetési időszak november–decemberi kezdetekor a hazai vonulók és részleges vonulók (például: fekete rigó, vörösbegy, erdei pinty, énekes rigó) már elhagyták az országot.

- Végül, de nem utolsósorban a Magyarországon tartózkodó énekesmadarak általános túlélési viselkedése is oka a jelenségnek: a közeledő hidegfront elől (amit egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságról érzékelnek) szinte egyszerre a délebbi országokba húzódnak.Hangjukat sem hallani
Ennek a négy hatásnak az együttese okozza azt az érzést, hogy az ország szinte szó szerint kiürül, nemhogy látni, hallani is alig lehet az énekesmadarak jelzőhangjait, és az etetők jelentős része kong az ürességtől, vagy a megszokotthoz képest kevesebb madár és faj jelenik csak meg a kihelyezett élelmen.

Az etetőket látogató madarak viselkedésének nem csak ilyen évenkénti eltérései vannak, a bioritmus egy-egy évadon, sőt egy-egy órán belül is jelentősen eltérő lehet.

(forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Csak egy percre állítsuk meg, kérem, a világot...”


Keresd a zöldet!


„Doktor úr, a maga szíve sose fáj…”