2021. február 23.

Megvan a felmérés eredménye: több mint 16 ezer telelő baglyot számoltak


Január végén zajlott a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felmérése, melyben hagyományosan a lakosság segítségét is kérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az összefogás sikeres volt: minden eddiginél több adat érkezett, amelyekből kiderült, hogy hazánkban legalább 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Magyarország összes megyéjéből, és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok a telelő erdei fülesbaglyokról. Az összefogás az is jól mutatja, hogy 2021-ben 149 olyan településről érkezett információ, ahonnan az előző évben nem, és ezek közül 88-ban találtak is baglyot.



A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.



A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatokból a szakemberek sok következtetést tudnak levonni. Az idei felmérés kapcsán az egyik legsokatmondóbb ilyen információ a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. Figyelembe véve ugyanis egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 455 bagoly több mint 4 millió mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2020/2021-es telelési időszakban.



Mindez pedig azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről. Így ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát.

(forrás: mme.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása