2021. április 7.

Elektronikusan is igényelhető a védettségi igazolvány


A www.magyarorszag.hu portálon keresztül ellenanyag-vizsgálaton alapulóan már elektronikusan is igényelhető a védettségi igazolvány, valamint az elvesztése vagy megrongálódása esetén annak pótlása és cseréje iránti kérelem is elindítható. Az e-igényléshez Ügyfélkapus regisztráció szükséges.

Háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolhatja a fertőzésen való átesését is.Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét, valamint típusát. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.
Ha azonban valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltségen, de hatósági áron, 11 000 forintért elvégeztethető. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége négy hónap.Ebben az esetben – a személyes ügyintézés mellett, amelyet a kormányablakokban tehetnek meg – a www.magyarorszag.hu portálon keresztül már lehetőség van elektronikusan is igényelni a védettségi igazolványt. Az ügyintézéshez szükség lesz egy olyan egészségügyi szolgáltató által kiállított leletre, amelyen szerepel, hogy „az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van”, valamint egy háromezer forintos igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére, amelyet Budapest Főváros Kormányhivatala 10023002-00301253-00000000 számú számlájára történő utalással kell elutalni.
A postázott kártya később a személyazonosító igazolvánnyal vagy az útlevél felmutatásával együtt lesz érvényes.

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame