2021. május 12.

Fehérváron gondozzák az első magyar csillagásznő hagyatékát


Székesfehérváron, a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban gondozzák a jövőben az első magyar csillagásznő, Balázs Júlia könyvtári hagyatékát. Erről kedden délután írt alá együttműködési megállapodást a Titkok Háza Tudományos Élményközpontot fenntartó Echo Innovációs Műhely és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma. Az eseményen jelen volt Balázs Júlia lánya és menye is, valamint Székesfehérvár civil tanácsnoka.

A munkájukban és szakmájukban egyaránt sikeres, példaértékű nők társadalmi ismertségéért és elismertségéért a jövőben közösen kíván tenni az Echo Innovációs Műhely és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma.A megállapodás szerint a Kortárs tulajdonát képező Balázs Júlia könyvtári hagyatékot az Echo által fenntartott Titkok Háza Tudományos Élményközpontnak adományozzák azzal a céllal, hogy a meglévő csillagászati élménypedagógiai programokat bővítse és tovább fejlessze. A jövőben létrehozzák a Balázs Júlia Műhelyt asztronómiai és asztrofizikai élménypedagógiai foglalkozások kidolgozására és megvalósítására, valamint a pedagógustovábbképzések és a tudományos, a tudományos ismeretterjesztő tevékenységek szervezésére. Közösen dolgoznak majd egy digitális planetárium létrehozásán is, mely Balázs Júlia nevének felvételével tiszteleg az első magyar csillagásznő tudományos, szakmai és emberi teljesítménye előtt. A két szervezet a jövőben közös programokat és projekteket is megvalósít majd.A Kortárs Női Reflexiók Fórumának célja, hogy a történelemből olyan nőalakokat állítsanak példaként az emberek elé, akiknek az életéből tanulhatunk. Szimbolikus az együttműködési megállapodás aláírásának dátuma, hiszen május 11-e Balázs Júlia halálának évfordulója – mondta el az aláírást megelőzően a szervezet elnöke, Dr. Major Gyöngyi.
Az Echo Innovációs Műhely több mint 20 éve az oktatás és innováció területén tevékenykedik – mondta el az aláírást megelőzően a szervezet elnöke. Mint azt dr. Zugor Zsuzsanna hozzátette, nőként elmondhatja, hogy nem könnyű feladat a munka, a család és a karrier összeegyeztetése. Balázs Júlia élete és munkássága pedig éppen egy ilyen életút, ahol sikeresen találkozott a tudomány a női léttelAz ünnepélyes eseményen Székesfehérvár civil ügyekért felelős tanácsnoka is részt vett. Molnár Tamás arról beszélt, hogy amikor Fehérvárról valahol szó esik, általában történelmi múltját és erős gazdaságát emelik ki, de a város szeretne ezen túllépni, ezért próbál nyitni az oktatás és a tudomány irányába. Ezt a célt szolgálja a Titkok Háza is, ahol élményszerűen kerülhetnek közelebb a fiatalok a természettudományokhoz. Az is fontos, hogy példaképeket tudjanak állítani a fiatalok elé, és Balázs Júlia alakja egy ilyen példakép – hangsúlyozta a tanácsnok, aki ígéretet tett arra, hogy Székesfehérvár méltó gondozója lesz az első magyar csillagásznő hagyatékának.


(fotók: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása