2021. június 8.

Tőrösdarázs, a szelíd óriás


Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, akár nagy tömegben is. Ne ijedjünk meg ezektől a látszólag félelmetes állatoktól, hiszen mind az emberekre, mind a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok! Viszont segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot, és nem mellesleg védettek is.

Nem kell mindenkinek kedvelnie a bogarakat, természetesen nem ez a célunk. Az viszont már annál inkább, hogy mindenki megismerhesse ezeket az állatokat, és ne pusztítsa, ne pusztíttassa el a veszélyt nem jelentő tőrösdarazsakat.



A termetes tőrösdarazsak ártalmatlanok!
Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja, az óriás tőrösdarázs egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is. Rendelkeznek ugyan fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

Biológiai védelmet jelentenek a cserebogárpajorok ellen is
A tőrösdarazsak parazitoidok, tehát a szaporodásukhoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének!




Van köztük védett is
Irtásuk nem csak jól felfogott érdekeink és ártalmatlanságuk miatt értelmetlen és önsorsrontó, de azért is, mert az óriás tőrösdarázs védett: természetvédelmi értéke 50.000 forint. Elpusztításukkal éppen ezért akár több éves börtönbüntetést is kockáztat az elkövető. A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos néhány éve, 2016 júniusában is számos ilyen állat pusztulását okozta a fővárosban, amikor egy rovarirtó tömegesen mérgezett le tőrösdarazsakat a Városligetben.

Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő tőrösdarazsaktól. Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de ha természetbúvárként olyan szerencsében van részünk, hogy láthatunk egy ilyen "rajzást", érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.

(forrás: mme.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása