2021. június 9.

Részleges napfogyatkozás lesz csütörtökön


Különleges, gyűrűs napfogyatkozás figyelhető meg június 10-én, csütörtökön Magyarországról. A jelenséget naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel érdemes követni - a házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.



A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.  A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el.




Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő nyolc százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a négy százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor „válik el” a két égitest egymástól. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a maximális kitakarás idején a napkorongot takaró Hold szabad szemmel is látható lesz.  A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy vigyázzunk szemünk épségére: a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak.

(forrás: MTI)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása