2020. május 12.

Fülesbagoly fiókák keltek ki a Sóstón


A 2020-ban az Év Madarának választott erdei fülesbaglyok szép számmal fészkelnek Székesfehérváron és a környező települések határaiban is. Ez a bagolyfaj a jelek szerint kedveli a Sóstó Természetvédelmi Terület védett részeit is, ahol a napokban keltek ki a fülesbagoly fiókák.


 

A Sóstó Természetvédelmi Területen kikeltek és szépen növekednek a legifjabb fülesbaglyok, akiket a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Városgondnokság természetvédelmi munkatársai meg is gyűrűztek. A most kikelt két fióka mellett még három tojás van a fészekben, így várhatóan rövid időn belül tovább bővül a sóstói fülesbagoly család.

 


 

A szigorúan védett erdei fülesbagoly neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket - inkább a kis erdőfoltokat, a folyók ártereit, a parkokat, öreg temetőket kedveli. Ragadozó madár, rágcsálókra vadászik nyílt területeken. Bár havas teleken több madarat is megfog mégis a mezei pocok a kedvenc eledele. Leshelyről csap le zsákmányára, de éjszaka hallás után is vadászik.

Fészket nem épít, helyette főleg az elhagyott varjúfészkeket használja - éppen ezért a múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A hím jelöli ki a területet, de az alkalmas fészket a tojó választja ki, majd márciustól áprilisig rakja le 4-6 fehér tojását. A költési időszak áprilisban kezdődik, de még májusban is tart, ha azonban a fészekalja valami oknál fogva elpusztul, nem ritka, hogy a a fülesbagoly költ később is.

 


 

A tojó 27-28 napig kotlik, csak késő este jön ki a fészekből, hogy a tollait rendbe szedje. Az eleséget a hím hordja. Az elején csak a hím látja el élelemmel a családot, a fiókák 2 hetes kora után a tojó is vadászik.

A fiókák szeme 5-7 nap után nyílik csak ki. A fészket három hetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják, és a környékbeli fák koronájában ugrándozva szétszóródnak. Egy hónapos koruk után tanulnak meg repülni, ami után szüleik egy ideig még etetik őket.



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása