2020. szeptember 29.

Árpád-ház Program - kezdődik a volt Köztársaság Mozi átépítése


Eredményesen zárult le a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás, ezzel megkezdődhet a 3,5 milliárd forintos nagyberuházás. Ezzel az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.



Fontos állomásához érkezett az Árpád-ház Program „Az ország bölcsője” elnevezésű fehérvári programrésze: a szerződéskötést követően elkezdődhet a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítása a volt Köztársaság mozi épületében. A 3,5 milliárd forintos nagyszabású fejlesztést a Magyar Kormány által augusztusban meghozott döntése nyomán nyílik lehetőség megvalósítani. A fejlesztés a szerződés hatályba lépését követően a tervek szerint 20 hónap alatt fejeződik majd be.




Évtizedes adósságot old meg a most induló beruházás azzal, hogy egy látványraktár megvalósításával méltó és korszerű elhelyezést biztosít az egykori királyi bazilika megmaradt köveinek, emlékeinek. Az ország történelmi fővárosában így a keresztény államot megalapító Szent István király és az Árpád-háziak korszaka jelenhet meg ismét a bemutatás és a tudományos-kutatói munka keretében is.
A beruházás az Árpád-ház Programban betöltött helye mellett egy korábbi ígéret megvalósulását, a volt Köztársaság mozi épületének megmentését is jelenti. Az 1937-39 között Hübner Tibor tervei alapján épült egykori Alba, majd Köztársaság mozi és bérház mára már rendkívül rossz állapotban van – így elsőként a pince és az afölötti födém megerősítése, illetve a beázás-mentesség biztosítása miatt a tető megerősítése kerül sorra. A belső terek is teljesen átalakulnak, és kiegészítő parkolók is épülnek a központ látogatóinak jobb kiszolgálására. Az egykori mozi épületének belmagasságát kihasználva létesül egy különleges kiállítótér, amely 21. századi technikai megoldásokkal lehetőséget ad az egykori bazilika tömbjének bemutatására, a megmaradt kövek és az azok kiegészítésére szolgáló installációk révén ismerhetik meg a látogatók a Székesfehérvár történelmében oly fontos Szent István-i korszakot.



A Bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul meg. Az Árpád-ház Kutatóintézet a Városi Levéltár részeként működik, és az ideiglenes Látogatóközponttal a Nemzeti Emlékhelyre látogatók fogadására, tájékoztatására is itt nyílik lehetőség, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhely területére.
A mintegy 3,5 milliárd forint összértékű beruházás költségeit száz százalékban állami forrásból biztosítják, és várhatóan november tájékán adják át a munkaterületet a kivitelezőnek - ezt követően mintegy húsz hónapig tart a volt mozi épületének felújítása. Az épületben lakóknak felajánlották, hogy a felújítás idejére másik ingatlant biztosít az önkormányzat - jelenleg egy olyan tulajdonos van, aki ezt igénybe veszi.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása