2020. szeptember 30.

Lehetőségek az egyházi ingatlanok felújítására


„Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” címen írt ki felhívást a kormány az egyházi ingatlanok védelmére, felújítására, bővítésére. A lehetőség a Székesfehérvári Egyházmegyét is érinti.

A Székesfehérvári Egyházmegye területét érintő fejlesztések döntően állami támogatásból, kisebb részben egyházi saját részből valósultak meg. Az egyházmegye 2015 és 2020 között tizenhárommilliárd forint kormányzati támogatást kapott, melyből nyolcvanhat építési projekt valósult meg, köztük templomok, plébániaépületek, közösségi házak, oktatási intézmények felújítása, átalakítása, műemléki rekonstrukciója, illetve újak építése.A projektek közül az egyik legfontosabb a Székesegyház helyreállítása, amely külsőleg már megújult – a belső felújítás pedig várhatóan 2022 áprilisára készül el. Emellett a Városház téren felújították a Szent Imre templomot, idén pedig megújult a volt Ferences Rendház épülete és a Püspöki Palota.
Más irányú beruházás zajlik a Szent Imre Iskolában. Itt helyhiánnyal küzd az építtető, így a tetőtér beépítésével és aula építésével tudták biztosítani azt, hogy az iskola alapterületében is gyarapodjon és a gyerekeknek még több lehetőséget tudjon majd biztosítani.Az elmúlt évek távlatában nagy mértékben hozzájárult az állam a nagyobb templomok, kegyhelyek, iskolák felújításához. A kormányzat azonban legalább ilyen fontosak tartja azonban a kisebb falusi templomok rendbetételét is, amelyek a felújítása hatalmas feladat – ám ehhez az egyházaknak nincs meg az anyagi hátterük. A most megjelent a pályázati kiírás a kistelepülések templomainak a rekonstrukciójára vagy a kisebb felújítást igénylő, egyházi beruházásokra nyújt támogatást. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak.Az elnyerhető támogatás összegének felső határa tizenötmillió forint, saját forrás biztosítása nem szükséges. A pályázatokat november 2-ig lehet benyújtani. A beruházásokkal nemcsak az egyházakat támogatják, hanem javítják a települések képét, megjelenését is, illetve rengeteg építőmunkásnak,szakembernek és családjaiknak biztosítanak megélhetést.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

A legmogorvább színész


Margit és Gellért


Beszéljünk megint a fecskékről…