2021. február 15.

Királyok és szentek


A tervek szerint halad a felújítás a Szent István Király Múzeum Rendházépületében. A bruttó 5,3 milliárd forintos beruházás 2021. október végére fejeződik be, ezután pedig elkezdődhet a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás berendezése.



Egy tavaly januárban közzétett kormányhatározat rendelkezik a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról az Árpád-ház Program keretében. A program része a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása, bővítése is. Az épület kiürítése, a műkincsek, a műtárgyak és a dokumentáció elköltöztetése után 2020 tavaszán kezdődött el a kivitelezés a több mint 250 éves Rendházban, amely megújulva egy XXI. századi múzeumi térré alakul.



A nagyszabású rekonstrukció két fő részből áll. Egyrészt korszerűsítik a védett történelmi értéknek számító épületet, melynek falrendszere alapvetően változatlan marad. Magas szintű gépészeti és elektromos korszerűsítés eredményeként szabályozott légállapotú kiállítótér jön létre az exkluzív időszaki és állandó kiállítások számára, a műtárgyak védelmére pedig korszerű biztonságtechnikai rendszert építenek ki. A megújuló múzeumi funkciók követik az eredeti kialakítást, tiszteletben tartják a történelmi adottságokat.



A rekonstrukció másik fő elemeként beépítik a gazdasági udvart, létrehozva ezzel az új előcsarnokot, ahol méltó körülmények között fogadhatják a látogatókat, és előkészítik számukra az élményt, ami a kiállításon fogadja őket. Itt kap helyet a ruhatár és a vizesblokk is. A több mint nyolc méter belmagasságú térből a galériaszintre vezető lépcső indítja a múzeumi látogatás kijelölt nyomvonalát. A tájékozódást és az információk átadását digitális tárlatvezetői rendszer segíti, automatizált funkciókkal. Az akadálymentesített, lifttel felszerelt épület a színvonalas kiállítási tereken kívül helyet ad a múzeumi adminisztrációs részlegnek is.



A fejlesztésnek különös jelentőséget ad, hogy ezt követően olyan korszerű technológiával lesz ellátva az épület, amivel nagyon komoly értéket képviselő gyűjteményeket is befogadhat. A tervek szerint egy ilyen gyűjtemény bemutatásával kezdődik a Rendház épületének megújult élete; az első tárlat egy nagy, nemzetközi Árpád-ház kiállítás lesz 2022 tavaszán és nyarán.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása