2021. február 23.

Felnyitották az osszáriumot


Felnyitották a Romkertben az osszáriumot, hogy folytatódhasson a korábban megkezdett genetikai kutatás. Az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t még 2018-ban azonosította az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport.



Az Országos Onkológiai Intézet munkacsoportja még 2013-ban kezdett dolgozni az eredetileg a székesfehérvári bazilikában eltemetett emberi maradványok azonosításán. A munkát nemzetközi összefogással végezték. Három külföldi laboratórium is elvégezte a genetikai vizsgálatot, így nem vitatható a kontrollált eredmény.



Az első feltárás 1848 novemberében volt az egykori Nagyboldogasszony bazilika helyén és mindig a kor színvonalán történtek a kutatások. A genetika most lehetőséget teremtett arra, hogy nagy pontossággal vizsgálhassák a csontokat, olyan módszerrel, ami eddig nem volt lehetséges. Az Árpád-ház kutatása akkor kezdődhetett el, amikor lehetővé vált a Mátyás templomban őrzött feltételezett királyaink vizsgálata. Ennek alapján megnyílt a lehetőség a székesfehérvári osszáriumban nyugvó további királyok csontjainak vizsgálatára.



2013 augusztusában a fehérvári kormányülés mondta ki, hogy el kell indítani az Árpád-ház Programot. Ekkor kezdődött el több olyan munka, melynek eredményét lassan már a gyakorlatban is látni lehet: elindult a királyi séta program és a Múzeum rendházépületének felújítása, és sikerült elérni, hogy a Köztársaság Mozi volt épületében a Nemzeti Emlékhely látogatóközpontja és egyben kutatási központja is kialakítható legyen.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása