2021. április 1.

Fákat telepítettek a Sóstón


A Sóstó Természetvédelmi Területen a kilátó mellett összesen tizenhat, nagy körméretű magas kőrist és négy tő, nyolc-tíz éves, előnevelt török mogyorót ültettek el szerdán a Városgondnokság kertészei. A nagy körméretű török mogyorókat a Magyar Labdarúgó Szövetség ajánlotta fel Fehérvárnak.

A közterületen ültetett fafajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrők legyenek – ezzel együtt a fiatal egyedek gondozása minden esetben sok munkát igényel.



A magas kőris 20-40 méter magasra növő, nagy koronájú fa, szárazságtűrő és melegkedvelő fajta. A sótartalmat és a városi levegőt egyaránt kiválóan tűri és a szikes területekre, utak mellé egyaránt kiválóan alkalmas. A kőris fajok, mint városi utcafák az utóbbi tizenöt évben nagy - és kellemes - meglepetést jelentettek a városfásítók számára. Sekélyen elhelyezkedő, sűrűn elágazó, vékony gyökereik alapján korábban azt feltételezték róluk a szakemberek, hogy nem viselik el a talajfelszín lefedését. A tapasztalat ennek ellenére azt mutatta, hogy jól megélnek a vastagon leaszfaltozott utak mentén, még akkor is, ha keskeny favermekbe ültetik őket. Lombjukat egészségesen megtartják egész a nyár végéig.



A török mogyoró a legszebb parkfák egyike, ha megnő, mély árnyékot ad. Tizenöt–húsz méteresre is megnövő, különösen fiatalon igen szabályos, kúpos, illetve tojásdad koronájú, értékes díszfa. A szabadon álló fa idős korára hatalmas koronát fejleszt. Az erdőben magassága elérheti a huszonöt métert, életkora a kétszáz évet. Zárt állásban szép, sudár, hengeres törzset növeszt, és többnyire 20 éves korától terem. Törzse ritkán reped meg a fagy és a hirtelen napsütés okozta feszültség miatt.



Mindegyik fához öntözőzsákot is telepítettek mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek. Az öntözőzsákot tavaly alkalmazta először az újonnan telepített fák locsolásához a Városgondnokság. Akkor a Schwabisch Gmünd utcában telepített fasor fáihoz tették ki a zsákokat, mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek. Ez egy új módszer a faápolásban: a fára rögzíthető zsákot vízzel töltik meg, ami 5-9 óra alatt, egyenletesen csepegve jut el a fa gyökérzetéhez. Az öntözőzsák használatát azért kezdték el, mert folyamatos vízellátást biztosít az újonnan telepített fáknak és a talajt mélyen telíti vízzel, így a gyökérzetet is a mélyebb rétegekben tartja. Feltöltésre 5-7 naponta van szükség, a talaj-, időjárás és fajta függvényében. Ezzel párhuzamosan a város növényeinek locsolása hagyományos módon is zajlik.

(forrás: tankonyvtar.hu, szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása