2021. május 21.

Felújítások indulnak több városrészben


A 2021. évi útfelújítási program keretében több városrészben is indulnak út- és járdafelújítások Székesfehérváron. Vízivárosban és az „író utcákban” járdafelújítások lesznek, az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kopóréteg-cserét végeznek, a Rádió lakótelepen pedig szintén járdafelújítás indul, illetve folytatódik a sétány építése.



Idén is több területen kezdődik járdafelújítás Vízivárosban. A Városgondnokság 2021. évi útfelújítási programjában hat helyszínen szerepel egy-egy járdaszakasz megújítása – ezek az előző ütemek során műszaki vagy egyéb okból kimaradtak. A kivitelezéskor az elhasználódott, elöregedett kopórétegek eltávolítása, az alépítmények és a szegélyek szükség szerinti javítása és egy új aszfaltréteg beépítése történik meg. Ez Vízivárosban hat helyszínt jelent: a Budai út 58., 64., 74. és 78., illetve a Sarló utca 2. és 12. szám melletti járdaszakaszokat.




A beruházás célja a járdák élettartamának, valamint a gyalogosközlekedés biztonságának növelése. A munkálatok júniusban kezdődnek, a szerződéses befejezési határidő november 30-a. Ténylegesen néhány nap alatt elkészül majd egy-egy szakasz, a pontos időpontokról az érintett lépcsőházak lakóit minden alkalommal előzetesen kiértesítik, a gyalogosforgalom pedig folyamatosan biztosított lesz.



A Városgondnokság tájékoztatása szerint szerencsére idén is sok területen lesz lehetőség járdafelújításra. Van olyan szakasz, ahol az utca teljes hosszában sor kerül erre: ilyen például a Csokonai utca.
Az „író utcákban” három évvel ezelőtt indult egy járdafelújítási program, amelynek keretében ütemezetten haladnak a munkálatok. A Pálóczi Horváth Ádám és a Vajda János utcák után idén a Csokonai utcában kezdődik a felújítás. Az elöregedett, negyven-ötven évvel ezelőtt épült szerkezetek teljesen megújulnak, új szegélyeket és aszfaltréteget kapnak, a kapubejárókban beton alappal. A lakók várják már ezt a beruházást, amely jelentősen növeli a közlekedésbiztonságot, hiszen az óvodába, iskolába menet nagyon sokan járnak erre.



Még egy felújítás kezdődik a városrészben: az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kerül sor burkolatkorrekcióra. Régi probléma, hogy jelentős mennyiségű víz áll meg itt folyamatosan, ennek megoldására kopóréteg-cserét hajtanak végre és egy víznyelőt is telepítenek.



Maroshegyet is érinti az idei útfelújítási program, melynek keretében – a lakók kérését meghallgatva – járdafelújítás kezdődik a Rádió lakótelepen. A 17. számú épület előtti szakasszal kezdenek, és több éves ütemezésben folytatódnak majd a munkálatok.



Emellett megépül a Rádió lakótelepi sétány második üteme is. 2018-ban elkészült a bekerített sportpályák melletti részeken a régi, töredezett aszfaltjárdát felváltó új, térköves sétány. Maroshegyre jellemző, sárga és fekete térkövekből rakták ki ezt a szakaszt, és a második ütemben is ugyanezt a mintázatot viszik tovább. Most a négyemeletes házakra merőleges szakaszon, a korábbival azonos műszaki tartalommal folytatódik a sétányépítés – feltehetően még nyári befejezéssel.

(forrás: szekesfeherevar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása