2020. február 20.

Bíró Krisztina az Év Ápolója


Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első országos főápolónője szobránál tisztelegtek Székesfehérvár egészségügyi dolgozói a Magyar Ápolók Napján. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi auditóriumában átadták az „Év ápolója” és az „Év asszisztense” díjakat.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát, ezt követően pedig a Szent György Kórház Romhányi Auditóriumában ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program.

 


 

Február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja, mivel az első magyar főápolónő munkássága volt az alapköve a magyar ápolási szakma fejlődésének, amely négy évvel megelőzte Florence Nightingale angol ápolónő, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformerének tevékenységét is. 2018 pedig óta az ápolói hivatás a nemzetközi szervezeteknél is fókuszba került: a WHO nemzetközi szervezete a 2020-as évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította, ezzel is kiemelve a szakma, a képzés és az utánpótlás fontosságát.

 


 

Az ünnepségen átadták az Ápolók Napjához kötődő elimeréseket is. Az év ápolója címet idén Bíró Krisztina, a 2-es számú Belgyógyászati osztály főnővér-helyettese, Az év asszisztense címet pedig Szabó István, a Pszichiátriai Gondozó vezetőasszisztense vehette át. Az ápolóközösség döntése alapján pedig tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost. Az ünnepségen köszöntötték azokat is, akik 1970-ben, ötven éve végeztek, és akiktől az újabb generációk az ápolói szakmát tanulták a Szent György Kórházban.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása