2021. május 12.

Drónokkal is irtanák a szúnyogokat Székesfehérváron


Tavaly július óta több lépcsőben tárgyalt már az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokímica Laboratories képviselőivel Székesfehérvár Önkormányzata. A találkozók alkalmával a város természet- és környezetvédelmi szakemberei megismerhették a cég által kifejlesztett védekező technológiát, sőt további képzési együttműködésekről is szó esett.

Mára biztossá vált, hogy közép-kelet-európai cégközpontját Székesfehérváron alapítja meg a vállalat. Mára székesfehérvári bázissal megalakult a Lokímica Magyarország Kft. is, amellyel a cég megkezdte európai terjeszkedését. A tavasz folyamán pedig a város és a Lokímica szakemberei közösen kezdték meg fehérvári vizes helyek és szúnyogtelepek feltérképezését.A Lokímica a  Bregyó közben szemléltette technológiáját. Az előzetes felmérések után kiderült, hogy a kiserdő lápos vidéke táptalaja és gócpontja a szúnyogoknak – ami alkalmat adott a biológiai szúnyogirtásban használt technológia és eszközök bemutatására.
Az 1978-ban alapított spanyol vállalat fehérvári terveiről és környezetbarát, biológiai szúnyoggyérítési gyakorlatáról már tavaly júliusában megkezdte a tárgyalásokat Székesfehérvár városával. Az azóta eltelt időben a székesfehérvári szakemberek megismerhették az alicantei vállalat által használt technológia részleteit, amely egy a természetben is megtalálható baktériumra épül, és biológiai szúnyogkontrollt tesz lehetővé, úgy, hogy csak és kizárólag a csípőszúnyog-lárvákra hat.Az előzetes fehérvári feltérképezésekről a szakemberek elmondták, hogy a szúnyogok potenciális vizes élőhelyeinek felmérése és az első minták levétele már megtörtént. A következő lépés, hogy a lehető leprofesszionálisabban felülvizsgálják a területeket, és meghatározzák ezeknek a szúnyoglárva-mintáknak az összetételét. Ugyanis nem minden szúnyog csípőszúnyog, így jelen esetben, az ökoszisztéma védelmében mi csak ezek kifejlődését kell, hogy megakadályozzák a rendelkezésre álló technika segítségével.Hosszú, több éves munka áll még a szakemberek előtt, mire a folyamat eljuthat odáig Székesfehérváron is, hogy az itt élők ne találkozzanak csípőszúnyoggal. Ezt a folyamatot azonban a lakosság is felgyorsíthatja, amennyiben elsajátítják, hogy saját udvarukban mit tehetnek az esetleges gócpontok megszüntetése érdekében.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása