2020. június 18.

Megszűnt a veszélyhelyzet


A kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel visszavonta a március 11-én elrendelt járványügyi veszélyhelyzetet. Ennek keretében eltörölték az idősek vásárlási sávját - a maszkhasználat viszont kötelező marad az üzletekben és a tömegközlekedésen.

A rendelet a veszélyhelyzet visszavonása mellett azt is tartalmazza, hogy egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány 2020. december 18-ig. A rendelet szerint háromhavonta felülvizsgálják, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat – kivéve, ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

 


 

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

A szerda éjjel kiadott Magyar Közlöny szerint továbbra is mindenki számára – a hat éven aluli gyermekek kivételével - kötelező a maszkhasználat, a száj és az orr eltakarása a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, továbbá maszkot kell viselniük a vendéglátóhelyeken dolgozóknak is.

 


 

A szerda éjjel megjelent rendeletben nincs benne a hatvanöt évesnél idősebbek számára fenntartott, 9-12 közötti idősáv, így minden bizonnyal ez a rendelkezés is megszűnt mától.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása