2020. július 30.

Levelet küld a NAV


A napokban megkezdték azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van. A NAV azoknak küld értesítést, akiknek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére július 23-a és 29-e között érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.
A tartozást bankkártyával, átutalással, valamint csekken lehet befizetni. Túlfizetés esetén a többlet visszatérítése a 2017 számú nyomtatványon kérhető.
Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek még nincs ügyfélkapus hozzáférésük - az értesítendők között ők mintegy félmillióan vannak - a NAV postázza az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt. Ők szeptember elejétől számíthatnak az értesítések megérkezésére.



A NAV azt ajánlja, hogy akik még nem nyitottak ügyfélkaput, tegyék meg, hiszen ennek birtokában bármikor - az értesítéstől függetlenül is - megtekinthetik adószámlájukat az eBEV Portál szolgáltatások menüpontjában, miután a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül beléptek a portálra. Az adószámla lekérdezéséhez a portálon az adószámla és pótlékadatok szolgáltatás adószámla funkcióját kell kiválasztani. Ha a lekérdezett adószámla minden adónemben rendezett, érdemes ellenőrizni a 2019-re felszámított pótlékot is.
A részletes pótléklevezetést a gazdálkodók június 10-től, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók szeptember 9-től kérdezhetik le, az adószámla és pótlékadatok szolgáltatás pótléklevezetés funkciójával.
Aki tavaly fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, és emiatt legalább ötezer forint késedelmi pótléka keletkezett, késedelmipótlék-értesítőt is kap.


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása