2020. szeptember 11.

Magyarország státusza: madárinfluenzától mentes


Hazánk szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező vizsgálat, azonban az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepek újratelepítése továbbra is csak szigorú kontroll mellett történhet.

Előzmények
2020. januárjában három Komárom-Esztergomi megyei és egy Hajdú-Bihar megyei baromfitartó gazdaságban igazolták a vizsgálatok a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. 2020. március 25. és június 5. között Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a Nébih laboratóriuma összesen 269 baromfiállományban mutatta ki a betegség jelenlétét. Az intézkedések során 2020-ban több mint 5 millió állatott kellett leölni.




Az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások ettől kezdve zavartalanul folyhattak.



Hazánk teljes területének madárinfluenza-mentes státuszát – az Állategészségügyi Viágszervezet előírásainak megfelelően – 2020. szeptember 8-án nyertük vissza. A kedvező besorolásról Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta valamennyi partnerország illetékes hatóságát a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében.



A nemzetközi besorolás változása mellett is fontos hangsúlyozni, hogy a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes. Azaz a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza járvány során érintett gazdaságok újratelepítésére a Baromfi Termék Tanáccsal együttműködve új eljárásrend is készült, melynek értelmében kizárólag a tanács és az állategészségügyi hatóság által is jóváhagyott telepeken történhet meg az újratelepítés.

(forrás: portal.nebih.gov.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása