2021. január 12.

Illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások


Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé. Idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások – és egyszerűsödik az ügyintézés is.

Főszabály szerint 2021. január 1-jétől az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek eljárási illetékkötelezettség alá. Az intézkedés - amellett, hogy évente ötmilliárd forinttal többet hagy a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál - az ország versenyképességét is javíthatja. Az ügyintézés is gyorsabbá, és az állam oldalán is egyszerűbbé válik. Az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetés megtörténtét, rögtön az adott ügyre koncentrálhat.Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lesz a korábban még tízezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem. Ez most, a koronavírus-válság miatt nagy segítséget jelenthet a nehéz helyzetbe került cégeknek.
Idéntől gyakorlatilag megszűnik az általános, háromezer forintos illetékfizetési kötelezettség, így több igazolás is ingyenesen beszerezhető. Január 1-től már nem kell illetéket fizetni a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért. A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem.A január 1-től hatályba lépő változás révén nemcsak az általános, háromezer forintos illeték szűnt meg, hanem több, elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is. Azaz már nem kell eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért - például építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásul vétele -, illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása