2021. január 13.

Téli szezonális ellenőrzés: több mint 8 millió forint bírságot szabtak ki


Több mint 2500 ellenőrzést végeztek el a téli szezonális ellenőrzés során az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei decemberben. A tapasztalatok javuló tendenciát mutatnak, mindemellett így is több mint 8 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A 2020-as téli ellenőrzés során 2501 létesítményben végeztek ellenőrzést a szakemberek. Az egy hónapig tartó akció alatt több mint 11 ezer hazai és külföldi élelmiszer került górcső alá. A megvizsgált termékek 3,8 százalékát, 423 tételt, összesen 14 300 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. Az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok miatt 49 alkalommal figyelmeztetéssel, 117 esetben pedig bírság kiszabásával szankcionáltak a szakemberek, összesen 8,1 millió forint értékben.



Az ellenőrök a decemberi akció során a friss húst, a haltermékeket, a füstölt nyers és főtt húskészítményeket, a virsliket, a szaloncukrokat és a szezonális zöldség-gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. De sor került a különféle dió, mák, mandula, kókuszreszelék és bejgli vizsgálatára is.



A laboratóriumi vizsgálatok kedvező eredménnyel zárultak, 20 virsli minta esetében például nem merült fel kifogás a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt  minőségi jellemzők tekintetében. Az ellenőrök a tavaly életbe lépett, a friss húsok származásának a vásárlás helyén történő feltüntetésére vonatkozó előírások betartását is kiemelten figyelték.



A mostani akció több szempontból egyedi volt, mivel a koronavírus járvány elleni védekezés miatt, valamennyi vizsgálat alkalmával fokozott figyelem irányult a higiéniai előírások szigorú betartására. A megváltozott helyzethez igazodva kiemelten ellenőrizték a kiszállítást végző vendéglátó egységeket.

Összességében elmondható, hogy a korábbi évekhez képest javultak az eredmények: csökkent (a 2019-es 4,2 százalékról 3,6 százalékra) a higiéniai és (a 2019-es 2,7 százalékról 1,9 százalékra) a nyomon-követhetőségre vonatkozó hiányosságok előfordulási aránya.

(forrás: portal.nebih.gov.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása