2021. február 9.

Kibővített gazdasági mentőcsomaggal segíti a bajba jutott vállalkozásokat a város önkormányzata


Nyilvánosságra hozta Székesfehérvár polgármestere azt az immár kibővített, részletes támogatási csomagot, mellyel a járvány miatt különösen nehéz helyzetbe került szektorokat segíti az önkormányzat. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfő délutáni tájékoztatójának összefoglalóját az alábbiakban olvashatják.

I.
1. A székesfehérvári vendéglátósokat segítő, eddig meghozott intézkedések (teraszdíjak elengedése, bérleti díjak elengedése) mellett a mai nap megjelentettük a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap pályázati felhívását is. A pályázatokat 2021. február 22-ig lehet benyújtani. A pályázati kiírás a https://www.szekesfehervar.hu/aktualis-palyazatok linken olvasható, és a pályázati adatlap is innen letölthető. Megőrzött munkahelyenként 50 ezer forintra lehet pályázni, vállalkozónként (pl. étterem, kávézó, cukrászda, iskolai büfé stb.) maximum 2 millió forint összegre. A részletekről telefonon a 22/537-177 és a 70/411-0594-es telefonszámon érdeklődhetnek.


2. Azok, akik 2020. november 1. és 2021. február 2. között vesztették el munkahelyüket a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatóknál, a következő linken található kérelemmel nyújthatják be kérelmüket a 100.000 forint egyszeri pénzbeli támogatásra. Az erre vonatkozó kérelem a https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2021/Onkormanyzat/dukumentumok/6-2021__Telepulesi_tamogatas_1-2_mell.docx linken található meg.

3. Az önkormányzat külön bankszámlát nyitott a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap részére. Ide azoknak a támogatását várjuk, akik a szolidaritás jegyében segítséget szeretnének nyújtani a most nehéz helyzetbe került gazdasági ágazatokban dolgozó vállalkozók, munkavállalók részére. Számlaszám: 12023008-00153647-06000002.II.
Az elmúlt napokban beérkezett jelzések, vélemények, javaslatok alapján további támogatásokról hozok döntést a következő napokban (ezen felhívások várhatóan 1-2 hét múlva jelennek majd meg):


1. A szállodákat üzemeltető vállalkozások részére pályázatot hirdet az önkormányzat, melynek keretében lehetőségük lesz a 2021. évi építményadó felének megfelelő összegre pályázni, ha vállalják, hogy ezt a megőrzött munkahelyek védelmére fordítják. Ez összességében több tízmillió forintos támogatás a helyi szállodákat üzemeltető vállalkozások részére.

2. Azok részére, akik 2020. november 1. után vesztették el a munkahelyüket és regisztrált munkanélkülivé váltak a járványhelyzet miatt jelentős korlátozások alá került területeken (rendezvényszervezés, turisztika, konditeremben dolgozó, előadóművész, személyi edző, idegenvezető, játszóházak), azok a 3 hónap állami álláskeresési járulékon felül további 1 hónap, az álláskeresési járuléknak megfelelő összegre  lesznek jogosultak a tavasz folyamán már alkalmazott önkormányzati feltételrendszernek megfelelően, amennyiben a kérelem előterjesztésekor sem folytatnak keresőtevékenységet,

3. Pályázatot hirdetünk a konditermeket működtető vállalkozások számára, amelynek keretében 50 ezer forint/álláshely támogatást biztosítunk minden megtartott munkaviszony után, vállalkozásonként maximum 1 millió forint összértékben.

4. Pályázatot hirdetünk a játszóházakat működtető vállalkozásoknak, bérleti díj hozzájárulásra, vállalkozásonként maximum 500.000 forint mértékben.

5. További segítséget szeretnénk nyújtani a Székesfehérvárhoz kötődő előadóművészek számára, dolgozunk egy nekik szóló támogatási programon is.

6. Az újraindítás támogatására a városi applikáció segítségével kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosító városkártya-hálózatot épít a korábbi jól működő "Ősfehérvár kártya" mintájára, bátorítva a lakosságot a helyi termékek fogyasztására, a helyi szolgáltatások igénybevételére, és segítve a helyi vállalkozásokat egy közös marketingkampány indításában. A részvételre előzetesen már regisztrálni is lehet az info@albainnovar.hu elérhetőségen.Székesfehérvár polgármestere újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a mentőcsomag összege elérheti a több tízmillió forintot, a pontos adat a kérelmek beérkezése után számítható ki. Fontos megjegyezni, hogy a támogatásokat az iparűzési adóbevételnek, a legnagyobb adózóknak köszönhetően tudja finanszírozni az önkormányzat. A gazdasági mentőcsomagnak kettős célja van: az intézkedések a vállalkozások lehető leghamarabbi újraindítását és minél több álláshely megőrzését szolgálják.

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame