2021. február 23.

Újabb elemekkel bővült a város gazdasági mentőcsomagja


Székesfehérváron újabb két elemmel bővül az a gazdasági mentőcsomag, melyet a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott vállalkozások és munkavállalók támogatására indítottak: ezúttal az előadóművészeknek és az utazási irodáknak segít a város. A részletekről dr. Cser-Palkovics András polgármester számolt be közösségi oldalán.

„Múlt heti ígéretemnek megfelelően ma be tudok számolni Önöknek Székesfehérvár gazdasági mentőcsomagjának újabb két, ezúttal az előadóművészeket és az utazási irodákat támogató bővítéséről.

A korlátozások által leginkább érintett gazdasági szereplők között ott vannak a zenészek, énekesek, táncművészek és előadók, mindazok, akik életüket a közönségnek, így a közösségnek is szentelik, és akik elvesztették az elsődleges bevételi forrásukat jelentő rendezvényeket, koncerteket. Azoknak van most szükségük segítségre, akik élettel töltötték meg Fehérvárt, és akik nélkül nem lehet teljes a városunk! Annak érdekében, hogy előadóművészeink anyagi stabilitásukat, likviditásukat megőrizhessék, különleges konstrukciót vezetünk be:

- Pályázatot hirdetünk a városhoz kötődő előadóművészek számára, melynek lényege, hogy városunk a sikeres pályázóktól megrendel és azonnal ki is fizet egy vagy több koncertet, fellépést. A produkciót a korlátozások feloldása után kell teljesíteniük, valamely fehérvári rendezvényen.

- A támogatást pályázati formában tudjuk lebonyolítani, tehát az előadóművészeknek pályázniuk kell egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével, a pályázatokat az erre kijelölt bizottság bírálja el egyesével. A pályázati felhívás egy-két héten belül jelenik majd meg.

- Természetesen a hamarosan érkező rendelet igyekszik majd a lehető legpontosabban behatárolni az előadóművészetek körét és azt, hogy ki pályázhat, azonban a műfaj tág határai miatt nagy felelősség hárul majd a pályázati bizottságra. Értelemszerűen azok pályázhatnak, akik hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy megélhetésük alapvető része az előadóművészet, és azt hivatásként folytatják, valamint kötődnek vagy kötődtek Székesfehérvárhoz.



A korlátozások szintén rendkívül keményen érintették a nemzetközi turizmust és az ehhez kapcsolódó vállalkozásokat, ezért:

- A „Tovább-foglalkoztatást Segítő Alap” támogatására az utazási irodákat működtető vállalkozások is pályázhatnak! Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezt a kiegészítést maguk az utazási irodák kérték, mi pedig örömmel adtuk meg a lehetőséget, hiszen a turisztikai ágazat is igen nehéz helyzetben van.

- Az utazási irodákat működtető vállalkozások, amennyiben megőrizték munkavállalóik legalább felét, munkahelyenként 50 ezer forint támogatásra pályázhatnak. A támogatási összeg felső határa 2 millió forint.

- A támogatások jogszabályi háttere készül, remélhetőleg egy-két héten belül alá tudom írni, és elindulhat a pályáztatás.

- Ezúton is szeretném megköszönni a jogi, hatósági és gazdasági osztályon dolgozó kollégáim megfeszített, mindig precíz munkáját, amivel az elmúlt hetekben bejelentett intézkedéseket – szó szerint – napok alatt átültették a megfelelő jogi keretbe!

A legfrissebb járványügyi statisztikákat figyelve láthatjuk, hogy sajnos még kemény hetek állnak előttünk, és szinte biztosan nélkülöznünk kell még egy ideig az életünk sava-borsát jelentő művészeteket és rendezvényeket. Tudom, mindannyiunknak nagy szüksége volna már ezekre az élményekre és a művészekre, a kedvenceinkre, valamint az utazásokra, akik és amelyek elhozzák ezeket az élményeket. Most még azonban nekik van nagyobb szükségük a mi támogatásunkra, hogy amikor eljön az ideje, régi erejükkel állhassanak ismét városunk és az ország színpadain!”

(forrás: okkfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame