2021. március 24.

Helyi iparűzési adó kedvezmény a kkv-szektornak


Több mint hétszázmillió forint helyi iparűzési adó-kedvezményben részesül a kis- és középvállalkozói szektor Székesfehérváron az első félévben. A város többféle módon segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat - ugyanakkor a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában elképzelhetetlen az iparűzési adó tartós és jelentős mértékű mérséklése.

Eddig több mint nyolcezer kis- és közepes vállalkozás igényelt helyi iparűzési adó-kedvezményt a NAV-on keresztül. Ennek alapján a kkv-szektor hétszáztizenkétmillió forint kedvezményben részesül 2021. első félévében Székesfehérváron.



Háromezerötszáz KATA adóalany pedig csaknem nyolcvanhétmillió forint adókedvezményt vett igénybe. A korábban beütemezett építményadó-emelés második üteme nem lépett hatályba január elsejével Székesfehérváron, ezzel további mintegy négyszázmillió forint maradt a helyi vállalkozásoknál.
Mindemellett az országosan egyedülálló gazdasági mentőcsomagnak tekinthető, úgynevezett Továbbfoglalkoztatást Segítő Alappal a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti a város. Az Önkormányzat eddig hetvenhét vendéglátóhelynek nyújtott támogatást, összesen közel huszonnégymillió forint értékben.



Számos munkavállaló kapott egyszeri támogatást, míg tíz szállásadó vállalkozás összesen tíz és fél millió forintos támogatásban részesült. További, a korlátozások miatt érintett egyéb vállalkozások – például utazási irodák, edzőtermek – több millió forintos segítséget kaptak. Mindezekkel összesen hatszázhatvanhét munkahely megmentéséhez járult hozzá az önkormányzat. Az Alap egyébként kívülről nyitott, ahhoz más, a korlátozásokkal nem érintett szektorokban tevékenykedő vállalkozások is csatlakozhatnak pénzügyi befizetéseikkel, kifejezve a vállalkozások egymás közötti szolidaritását is.



Mindezzel együtt a városvezetés határozottan azon az állásponton van, hogy a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában elképzelhetetlen a helyi iparűzési adó tartós és jelentős mértékű mérséklése. Ez ugyanis alapjaiban befolyásolná a város mindennapjait, működtetését és fejlesztését.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása