2021. április 15.

Fagykár: barackból már biztosan kevesebb lesz


Nagy kérdés, milyen károkat okoztak a hazai gyümölcsösökben a márciusi és áprilisi fagyok. Úgy tűnik, az idei kajszi- és őszibaracktermés nagy részére már keresztet vethetünk, de a károk pontos nagysága később lesz látható. A helyzet hosszútávon sem bíztató: az elmúlt évek tendenciái afelé mutatnak, hogy egyre növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága.

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy a hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűek a tavaszi időszakban a durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják.

A tavaly országosan komoly károkat okozó tavaszi időjárási helyzet idén megismétlődni látszik. A 2021 március 20-a körüli napokban érkező mínuszok a virágzásra készülő, pirosbimbós állapot körüli fázisban érték a kajszibarack fákat. Már ekkor is károsodtak a virágszervek, de a húsvétkor Európába érkezett, a Kárpát-medencére is rátelepedő sarkvidéki, hideg légtömeg tovább rontott a helyzeten: a mandula, a kajszibarack és az őszibarack ültetvények voltak ekkor a legérzékenyebb állapotban, virágzásuk végén. A hajnali lehűlések nagyon sok helyen meghaladták a fajok tűrőképességét.Az idei helyzetet nagyon megnehezítette, hogy napról napra ismétlődtek a hajnali fagyok, így a károsodás mértéke összeadódott. Az általuk okozott termésveszteséget a kitettség időtartama, a fajták tűrőképessége, a növények kondíciója, a védekezés sikeressége egyaránt befolyásolja, ezért a bekövetkezett károk pontos nagysága csak később, a tenyészidőszak előrehaladtával lesz látható.A virágzási időszakban, vagy a körül érkező fagyok pusztítása gyakran nem azonnal szembetűnő, hiszen a fák látszólag „szépen” virágoznak tovább. A virágot felnyitva azonban látható az elfeketedett, vagy elbarnult termő és bibe. Az okozott termésveszteség mértékét a károsodott virágok aránya határozza meg.Amely virágokat a fagyok életben hagynak, azoknak meg is kell termékenyülniük. A hidegben pedig a háziméhek sem mozogtak - ilyenkor a poszméheknek és más természetes beporzó rovaroknak van nagy szerepe.

(forrás: portal.nebih.gov.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Nem vagyunk mások, mint folytatásai a régi időnek…”


Egy létező báró nem létező kalandjai


„Mindnyájunkat érhet baleset…”