2021. július 20.

Egy bogár lehet a megoldás a parlagfű elleni védekezésben?


A parlagfű már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, azonban a természetes ellenségei eddig nem bukkantak fel. És bár a parlagfű elleni védekezés hagyományos eszközökkel is elvégezhető, a leginkább kívánatos módszer mégis a biológiai védekezés lenne. Így került a szakemberek figyelmének fókuszába a parlagfű olajos bogár, ami ígéretes lehet a parlagfű elleni védekezésben.

Ismert jelenség a természetben, hogy ha egy faj, számára idegen helyre kerül, ahol meg tud telepedni, akkor kis idő múlva követik őt a természetes ellenségei is – nagy vonalakban ezt jelenti a biológiai védekezés.

A világon sok kutatás folyt már, és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés témaköre. A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a parlagfű elleni védekezésben. Ez a faj Észak-Amerikából származik és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki.A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai az elmúlt években vizsgálták ezt a bogarat, elsősorban tápnövény-preferencia szempontjából. A vizsgálat eredménye szerint pl. a napraforgó még alternatíva hiányában sem felelt meg neki. A Nébih folytatja a biológiai védekezési lehetőségek keresését, ezért megállapodást kötött az Eötvös Lóránd Kutató Hálózat ATK Növényvédelmi Intézetével. Az együttműködés célja a parlagfű olajosbogár magyarországi előfordulásának felmérése, illetve további vizsgálatok beállítása a bogár hazai viszonyok közötti életmódjának megismerésére.A hazai előfordulásról tavaly már megjelent egy publikáció, viszont azóta újabb igazolt előfordulással még nem találkoztak a kutatók, ezért most a természetjárók és hobbi rovarászok segítségét kérik a parlagfű olajosbogár felderítésére. A bogár könnyen felismerhető: körülbelül fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető.Kérik, hogy aki a bogarat látta, küldje el annak pontos előfordulási adatait, amely magában foglalja a következőket: megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép, melyeket a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre kérnek elküldeni.

(forrás: portal.nebih.gov.hu, fotók: hazipatika.com, wikipedia.org, agroforum.hu, portal.nebih.gov.hu )LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása