2020. július 27.

„A very special song, from Queen, to you...”


1986. július 27-én lépett fel a brit Queen zenekar a Népstadionban. Nekik egy turnéállomás volt, a magyaroknak pedig elképzelhetetlenül nagy esemény. Ráadásul a budapesti koncert világszerte ismert lett, köszönhetően az ott készült koncertfilmnek.

Amely egyébként önmagában is komoly vállalás volt. A Live in Budapest produkciót a magyar állam fizette, a Mafilm forgatta, és kiegészítették külső helyszíneken forgatott jelenetekkel – például amikor a zenekar megérkezik Bécsből Budapestre, szárnyashajóval. Később felújítva megjelent Hungarian Rhapsody címmel, és időnként a mai napig fel-felbukkan a mozikban. Elég időtálló darab egyébként, ami nem is csoda, tekintve, hogy a forgatás és az utómunka Magyarország nagyjából teljes akkori filmes szakember állományát lekötötte egy időre, és a stáb a többkamerás nyersanyagból való utómunka „szépségeivel” is akkoriban ismerkedett meg.A magyarországi koncertfilm azért is egyedülálló, mert a VHS korszakban nem rossz minőségű videófelvételeket készítettek, hanem bevállalták a sokkal költségesebb, 35mm-es filmre fényképezést. Gyakorlatilag ez volt az ok, ami miatt a zenekar Magyarországra jött, ugyanis a film későbbi forgalmazásával már jövedelmezhetővé tették az egyébként nem nyereséges budapesti fellépést. A megállapodás szerint Európában a magyarok, az USA-ban pedig a Queen rendelkezett a forgalmazás jogával. Az ötletgazda, és a magyarországi koncertet mind az állami döntéshozókból, mind a zenekar menedzsmentjéből „kimuzsikáló” Hegedűs László koncertszervező egy interjúban elmondta: a legendás Live Aid-koncert után a zenekar már csak stadion koncerteket akart tartani, így az igényeiknek csupán körülbelül egyharmadát tudták volna teljesíteni.A koncertre megkapták a filmes szakma legjavát, a produkciót Zsombolyai János irányításával a tizenhat legjobb magyar operatőr vette fel, köztük Ragályi Elemér, Koltai Lajos, Kende János és Andor Tamás. Az országban elérhető összes 35mm-es kamera – mind a tizenhét darab -, objektívek, berendezések, segédoperatőrök - mindenki ott volt. Körülbelül a filmes szakma éves szinten felhasználható mennyiségű nyersanyagát használták el a koncerten. Emellett kivitték a filmgyár összes világítóberendezését - ez utóbbira azért volt szükség, mert a színpad nagy fényerejével szemben jól kellett látszódni a nézőtérnek is. Aznap este a Népstadion egy nagyobb város áramfogyasztását produkálhatta.
A koncertre nem küldtek rendőröket, mert az provokálta volna a fiatalokat – ami a nyolcvanas évek végén tényleg nem lett volna túl jó ötlet -, ezért sportolók és egyetemisták ügyeltek a rendre. A készenléti rendőrség laktanyájában ettől függetlenül bevetésre készen álltak a rendőrök, akik bármilyen komoly probléma esetén perceken belül a helyszínre érhettek volna.A koncertre kiadott hetvenezer belépőjegy két nap alatt elfogyott, nehéz is volt szerezni az országban, de természetesen a jegyüzérek készenlétben álltak, az átlagban kétszáz forintos jegyeket a koncert napján ezerhétszáz forintért árulták. Ötvenezer esőköpennyel készültek a szervezők, ugyanis eső esetén is megtartották volna a koncertet.Ami valószínűleg minden néző számára örök emlék marad. Különösen az a rész, amikor Freddie Mercury kisétált a színpad szélére, aztán azt mondta: „This is a very special song, from Queen, to you...” És elénekelte, hogy „Tavaszi szél vizet áraszt…”

(forrás: nyugat.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hogyan dolgoznak a zsebtolvajok?


„Nem elegáns megoldás, de ezerszer jobb egy háborúnál…”


"Csak egyszer vagyunk fiatalok, utána más mentséget kell keresnünk."