2020. szeptember 10.

Összefogással a járvány ellen


A koronavírus-járvány elleni védekezés tapasztalatairól és a következő hónapok feladatairól egyeztetett Székesfehérvár polgármestere a városi nyugdíjas klubok vezetőivel. Felmérve az igényeket megszületett a döntés arról, hogy az önkormányzat újraindítja a 65 év felettieket és a fogyatékkal élőket segítő szolgálatát szeptember 14-től.

Székesfehérvár Önkormányzata a járványügyi védekezés feladatairól és a segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztetett a helyi nyugdíjas szervezetek vezetőivel. A biztonsági előírások betartásával lezajlott esemény résztvevői számos fontos információt kaptak, melyet továbbadhatnak az egyesületi tagoknak, az önkormányzat pedig kikérhette az idősek véleményét a tavaszi védekezéssel és az idősügyi ellátással kapcsolatban.Az egyeztetés résztvevőinek véleményét kikérve Székesfehérvár polgármestere bejelentette, hogy az Önkormányzat – függetlenül attól, hogy jelenleg erre nincs jogszabályi kötelezettsége – újraindítja az idősügyi segítségnyújtás rendszerét szeptember 14-től. A 65 év felettiek és a fogyatékkal élők 8 és 16 óra között, a 22/537-651 és a 22/537-652 telefonszámon hívhatják a Városházát, ahol két kolléga fogadja a megkereséseket. A mentális, lelki segítségnyújtásban, a feszültségeket és a magányt oldó társas kapcsolattartásban az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai működnek közre - erre a tavaszi tapasztalatok szerint igen nagy az igény, az idősek mintegy negyede kért ilyen típusú segítséget a védekezés első szakaszában. A mindennapi segítségnyújtást – bevásárlást, gyógyszerkiváltást, postai ügyintézést – az önkormányzat munkatársai és az önkéntesek végzik.
Idén minden érintett idős személy megkapja az egyszeri, ötezer forintos támogatást Székesfehérváron. A 2020-as pénzügyi keret rendelkezésre áll, a kifizetés folyamatos, ugyanakkor a 2021-es juttatás a költségvetéstől függ, ami jelenleg bizonytalan. Az Idősek Világnapja alkalmából az Alba Regia Sportcsarnokban rendezett hagyományos koncert és ünnepség elmarad, a szépkorúak védelme érdekében. Az adventi programokról, így a Nyugdíjasok Karácsonyáról várhatóan október végén - november elején döntenek.A járványügyi előírások betartása mellett az idei Civil Nap rendezvényeit – a szokásosnál kevesebb programmal és nagyobb területen megrendezve - meg lehet tartani. Az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és amennyiben szükséges, akár az utolsó pillanatban is dönthet a szombati rendezvény esetleges elhalasztásáról.

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A gondolat és a tünemények között elterülő birodalom”


Most akkor sport vagy nem sport?


„A kávé iható mágia…”