2020. december 22.

Kapcsolattartás a szociális intézményekben: személyes látogatásra is van lehetőség


A járványügyi veszélyhelyzetben a testi és a lelki egészség védelmére is hangsúlyt helyeznek a város szociális intézményeiben. Az audiovizuális kapcsolattartási módokon kívül – kizárólag a közelgő ünnepekre való tekintettel – lehetőség van a személyes látogatásokra is: jól fertőtleníthető és szellőztethető látogatópontokon találkozhatnak a rokonok és az ismerősök az ellátottakkal, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény minden egységében.

A járványügyi veszélyhelyzetben kiemelten fontos a bentlakásos intézményekben élők lelki egészségének védelme és a kapcsolattartás biztosítása, a fokozott biztonsági előírások betartásával. A kapcsolattartási protokoll az országosan előírt utasításokat követi a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény minden egységében. December 22-től az alábbiak szerint lehet az ellátottakkal kapcsolatot tartani, illetve látogatni őket, az előttünk álló ünnepi időszakban:

- A bentlakóknak lehetőségük van az intézményi és ágy melletti vonalas telefon, az intézményi mobiltelefon, illetve saját mobiltelefonjaik használatára, ezenkívül lehetőség van rá, hogy videó chat-en is beszélhetnek rokonaikkal, ismerőseikkel – Viberen vagy Messengeren.- A személyes látogatásokra is van lehetőség az előírások betartásával: az intézményben mindenkinek maszkot kell viselnie, az ellátottaknak és a látogatóknak is, illetve az előírt kézfertőtlenítésre, távolságtartásra és a testhőmérséklet mérésére vonatkozó szabályokat be kell tartani. A látogatóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy két héten belül nem kerültek kapcsolatba Covid-19 fertőzött beteggel, nem fertőző betegek, nincsenek tüneteik, és ismerik a koronavírus fertőzés tüneteit.

- Mind a négy intézményben látogatópontokat alakítottak, ahol biztosítottak a védőeszközök és a fertőtlenítés lehetősége. A látogatási idő maximum 30 perc, előzetes telefonon történő bejelentkezés alapján fogadhatnak a gondozottak egyszerre kettő látogatót. Ezekben a helyiségekben biztosított a szellőztetés, és a felületek könnyen fertőtleníthetőek. Az előjegyzett időpontokon az ellátott megjelenéséért az intézmény dolgozói gondoskodnak, annak megítélése után, hogy az ellátott fizikailag és pszichésen alkalmas állapotban van-e a látogatásra.

- Az ágyhoz kötöttek látogatása is megvalósítható: amennyiben az ágy mozgatható, azt a látogatópontra juttatják a dolgozók. Ha ez nem megoldható, a lakószobában maximum 15 perc látogatási időben tartózkodhat maximum 1 fő, akinek a fenti biztonsági előírások mellett látogatóköpenyt is kell viselnie.  A végstádiumú betegeket időkorlát nélkül lehet látogatni. A karanténban lévő lakók nem látogathatók, kivétel a haldokló beteg, akitől a legközelebbi hozzátartozók teljes védőfelszerelésben elbúcsúzhatnak.

- Az ellátottak 72 órán belüli távolmaradását engedélyezik, ha biztosított a visszaérkezéstől számított 10 napos izolációs lehetőség. 72 órán túli távolmaradás esetén két, 48 óra különbséggel 10 napon belül vett negatív PCR teszt szükséges az intézménybe való visszatéréshez. Az intézmény elhagyásakor a hozzátartozónak nyilatkoznia kell arról, hogy ő és akikkel a lakó találkozni fog, nem fertőzöttek, és nem kerültek kapcsolatba az elmúlt 14 napban fertőzött beteggel.A Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonban az ellátottak és a hozzátartozók vonalas telefonon (22/506-255) tarthatják a kapcsolatot 14-16 óra között, illetve ugyanebben az idősávban van mód személyes látogatásra is – a járványügyi előírások betartása mellett, előzetes jelentkezés alapján. Azok az ellátottak, akik 72 óránál hosszabb időre hagyják el az intézményt, két, legalább 48 óra különbséggel 10 napon belül vett negatív PCR eredménnyel térhetnek vissza az otthonba.

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Csak egy percre állítsuk meg, kérem, a világot...”


Keresd a zöldet!


„Doktor úr, a maga szíve sose fáj…”