2021. január 7.

Jó tanácsok kezdő futónak


Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom az egészségesebb, sportosabb életmódra törekvés. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma: egyre többen űzik manapság, kortól függetlenül. Az alábbiakban Kaufer Tamás, a Székesfehérváron jól ismert futó- és sportrendezvény-szervező kezdő futóknak szán jótanácsait olvashatják.

Manapság egyre népszerűbb a kocogás, a futás, hiszen praktikus sportolási forma, nem igényel sok felszerelést, és gyakorlatilag bárhol űzhető. Kaufer Tamás futó- és sportrendezvény-szervező évtizedek óta hódol a sportágnak. A szakember szerint a futás mindenkinek ajánlható, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt. Egyedül egészségügyi okok miatt nem javasolható, így egyes betegségek, például szív- és érrendszeri elváltozások esetén érdemes a futás megkezdése előtt a sportorvost felkeresni. Az életkort tekintve, a megfelelő szabályok betartása mellett, nincs alsó és felső határ.Milyen alapfelszereléseket kell beszereznie egy kezdő futónak?
A futócipő az egyetlen valóban szükséges, ám nélkülözhetetlenül fontos „kellék”. Kezdőként egy széttaposott, nem futás céljából kialakított cipő használata kellemetlenségekhez, sérülésekhez vezethet. A jó futócipőt nem érdemes megúszni. Nagyon fontos a lábbeli mérete: akkor jó, ha a sarokrésznél a kezünk mutatóujját még kényelmesen be tudjuk helyezni, azaz egy számmal nagyobb egy normál utcai cipőhöz képest. Ha ez nincs, akkor megfájdulhat a lábkörmünk. A ruházatot tekintve kezdőként nyugodtan használhatunk egyszerűbb, olcsóbb szabadidőruhát, és ha igazán belejövünk, akkor ajánlott a drágább futófelszerelés.Milyen terepet válasszunk a sportoláshoz?
Ami a legfontosabb, hogy betont és aszfaltot ne, vagy csak keveset. Válasszunk inkább földutat, makadám utat. Székesfehérváron kiváló rekortán pályáik vannak például a Halesz-ligetben, a Bregyóban, de lehet választani a Bregyó melletti kiserdőt, a Palotavárosi-tavak melletti területet és a Béke-téri salakos körpályát is. Ezekre válasszunk utcai futócipőt.Mekkora távval érdemes kezdeni az edzéseket?
A táv helyett érdemes az időben gondolkodni, és feltétlenül betartani a fokozatosságot. Az abszolút kezdőknek elég a 3-5 perces lassú, kényelmes futás, innen lehet majd tovább lépni. Felkészülés nélküli túlzott terhelésnél a testünk nagyon gyorsan adhat egy robbanásszerű, negatív visszajelzést.  Az első alkalmakkor ne akkor hagyjuk abba, amikor már elfáradtunk, mert ez rosszullétet, vércukorszint-csökkenést okozhat. A percek fokozatos növelésével mindenki kialakíthatja a saját ritmusát. Heti három edzés már nagyon jó, örömteli eredményt hozhat.Mikor a legkedvezőbb edzeni a napszakot tekintve?
Erre nincs általános szabály, bármikor, amikor időnk, kedvünk engedi. A futás éppen azért jó, mert ilyen tekintetben semmihez nem vagyunk kötve. Van, aki imádja a hajnalokat, van, aki az estéket. Ez utóbbinál fontos, hogy egyes futópályákat ki is világítanak, így azok biztonságosan használhatóak a sötétben.

Befolyásoló tényező-e az időjárás?
Gyakorlott futóknál nem, kezdőknél azonban igen. Ha valaki a meleg szobából hirtelen kimegy a jéghideg levegőre, attól megfázhat, bedurranhat a torka. A mostani időszak nem optimális arra, hogy egy kezdő futó hirtelen, hosszú időre kiszakadjon az otthoni környezetéből, így itt is feltétlenül ajánlott a fokozatosság.

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

A legmogorvább színész


Margit és Gellért


Beszéljünk megint a fecskékről…