2021. január 11.

Újragondolt közösségi terek


A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet. Egyebek közt arról kérdezték a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá saját generációjuk számára azokat a helyeket, ahol a legszívesebben találkoznak.

A fehérvári középiskolákban tanuló diákokat arra kérték, hogy rövid videókban ötleteljenek arról, hogyan lehetne használhatóbbá tenni számukra a közösségi tereket Fehérváron. Jelenleg három olyan közösségi tér van a városban - a Haleszban, a Rózsa ligetben és a Királyok Parkjában - ahol smart elemek vannak. A diákok nagyon kedvelik ezeket és ezekhez hasonló megoldásokban gondolkodnak. Az egyik beérkezett pályamunka a Gyümölcs utcai kollégium elé tervez új közösségi teret színes elemekkel, padokkal, smart megoldásokkal.



Hatszáz válasz érkezett a diákoktól, ezekből kiderül, hogy a fehérvári középiskolások szívesen használják a közösségi tereket és fontos számukra, hogy ezek közelében legyen szolgáltatás is. Sok helyről kiszorult ez a korosztály, ezért is fontos, hogy legyenek olyan funkciójú terek, ahol szívesen látják őket, ami kifejezetten nekik van címezve. Sok innovatív ötlet érkezett fehérvári diákoktól például kiszuperált buszok, konténerek közösségi térré alakítására, illetve jellemzően több nyilvános töltőt, smart eszközt szeretnének.
A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2020 februárjában kérdezte meg a diákokat, akiknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Ebből az derült ki, hogy az iskolai elfoglaltság mellett nagyon szívesen használják a fiatalok a várost. A székesfehérváriak sokkal aktívabbak a szabadidő közös eltöltése és a „kimozdulás” tekintetében, de az online kapcsolattartásban is. Az ingázóknak vélhetően kevésbé jut erre idejük, hétvégén pedig nem valószínű, hogy Székesfehérváron vannak. A fiúk szívesebben találkoznak késő délután a barátaikkal, miután már otthon is voltak, a lányok pedig nagyobb arányban preferálják a hétvégi programokat.



A találkozási hely kiválasztásában kimagasló a kényelmi szempont szerepe és az is igaz, hogy a találkozó helyszínét a szerint választják ki a fiatalok, hogy mit szeretnének csinálni. A kényelem és a tudatosság szempontja egyszerre érvényesül. A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon szívesen találkoznak vendéglátó egységekben. A fiatalok szívesen kávéznak, teáznak, söröznek, gyorséttermeznek. A vendéglátó egységek esetében vannak ugyan preferált helyek, de a diákok több helyen is szívesen megfordulnak, ez tükröződött a válaszokban. Összesen 363 válasz érkezett arra a kérdésre, hogy nevezze meg hova megy szívesen a városban. A válaszok hatvan százaléka valamilyen vendéglátó egység volt, melyek közül a legtöbbet említettek az alábbiak voltak: Menta Café, Ribillió Kávézó, Alba Pláza, McDonalds, Starbucks, KFC, Varkocs Old Pub, Corvin Koktél Bár.
A válaszok további negyven százaléka olyan helyeket jelölt meg, ahova inkább a természeti környezet, az utca vagy hely adottsága miatt mennek a fiatalok. Sok említést kapott ebben a tekintetben a: Belváros, Palotavárosi tavak, Halesz Park, Csónakázó tó, Piactér, Pláza tető, Rózsaliget, Zichy Liget, Koronáspark. Az iskolák környékét a diákok közül csak néhányan emelték ki, pedig több iskola esetében is nagyon jó adottságok mutatkoznak a szabadidő eltöltésére. A kérdéssor kitért arra, hogy milyen szempontokat preferálnak a középiskolások egy találkozóhely megtervezésekor. Jóval átlag feletti értékek vonatkoznak a kényelmi szempontokra, az ingyenes wifi használatra, arra, hogy színes, fiatalos megjelenése legyen az adott helynek, hogy könnyen elérhető legyen és tudják azt, hogy kik vannak ott.



A válaszokból néhány tendencia is kirajzolódik, például az, hogy a székesfehérvári diákok számára lényegesebb a „könnyen elérhetőség” szempontja, a lányok jobban el tudják képzelni a színes, párnákkal berendezett helyeket és számukra lényegesebb, hogy ismerjék a helyet használókat. Az eldugott és csendes helyeket a fiúk kedvelik jobban.
2020. november 17-én lett volna a projektet megkoronázó ötletverseny, ahol bemutatják az elkészült látványterveket és videókat, az elmaradt eseményre a tervek szerint idén tavasszal kerülhet sor. Az ötleteket eljuttatják a város főépítészének és a városfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek is. A „Gondoljuk újra közösségi tereinket” projektre még küldhetnek videókat a fehérvári középiskolások február végéig a kdriu@kdriu.hu e-mail címre.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása