2021. február 11.

Elhunyt Vitéz Smohay Ferenc


„Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós (tartalékos főhadnagy), doni veterán életének 99. évében megtért a teremtőhöz. Smohay Ferenc a székesfehérvári magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred utolsó élő tisztje és ismert utolsó élő katonája földi szolgálatát befejezve bevonult az Égi Hadseregbe.”

Így emlékezik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Tagozata az életének kilncvenkilencedik évében elhunyt doni veteránra, Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlósra.Smohay Ferenc érettségi után vonult be sorkatonai szolgálatra a 3. honvéd gyalogezredhez, karpaszományosként tartalékos parancsnoki képzésre. 1942 őszére várta leszerelését, de az ezredet mozgósították, így november 4-én a magyar 2. hadsereg kötelékében elvonult az orosz frontra. Itt érte utol zászlósi előléptetése. A Doni szakaszon 1943. január 12-én bekövetkezett áttörést követően, január 27-ig védték állásaikat, a visszavonulásra kapott parancsig. A véres veszteséggel járó visszavonulás során, február 1-én esett hadifogságba, ahonnan a tifusz- és vérhas járványt átvészelve és egy mellhártyagyulladást túlélve 1945. február 28-án tért haza. Családot alapított és példás életet élt szertett feleségével gyermekei, unokái és dédunokái körében.
A rendszerváltást követően Smohay Ferenc aktív résztvevője volt a januári doni megemlékezéseknek, volt alakulata ezrednapi megemlékezéseinek és minden honvédelemmel kapcsolatos városi rendezvénynek. Tagja volt a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségnek, a Történelmi Vitézi Rendnek és tiszteletbeli tagja az alakulata emlékét őrző Magyar Királyi Szent István Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületnek.
Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós kilencvenkilenc évet élt.


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame