2021. február 11.

Elhunyt Vitéz Smohay Ferenc


„Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós (tartalékos főhadnagy), doni veterán életének 99. évében megtért a teremtőhöz. Smohay Ferenc a székesfehérvári magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred utolsó élő tisztje és ismert utolsó élő katonája földi szolgálatát befejezve bevonult az Égi Hadseregbe.”

Így emlékezik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Tagozata az életének kilncvenkilencedik évében elhunyt doni veteránra, Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlósra.Smohay Ferenc érettségi után vonult be sorkatonai szolgálatra a 3. honvéd gyalogezredhez, karpaszományosként tartalékos parancsnoki képzésre. 1942 őszére várta leszerelését, de az ezredet mozgósították, így november 4-én a magyar 2. hadsereg kötelékében elvonult az orosz frontra. Itt érte utol zászlósi előléptetése. A Doni szakaszon 1943. január 12-én bekövetkezett áttörést követően, január 27-ig védték állásaikat, a visszavonulásra kapott parancsig. A véres veszteséggel járó visszavonulás során, február 1-én esett hadifogságba, ahonnan a tifusz- és vérhas járványt átvészelve és egy mellhártyagyulladást túlélve 1945. február 28-án tért haza. Családot alapított és példás életet élt szertett feleségével gyermekei, unokái és dédunokái körében.
A rendszerváltást követően Smohay Ferenc aktív résztvevője volt a januári doni megemlékezéseknek, volt alakulata ezrednapi megemlékezéseinek és minden honvédelemmel kapcsolatos városi rendezvénynek. Tagja volt a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségnek, a Történelmi Vitézi Rendnek és tiszteletbeli tagja az alakulata emlékét őrző Magyar Királyi Szent István Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületnek.
Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós kilencvenkilenc évet élt.


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Erdő-mező növényei


Új megoldásokat kell találni az új kihívásokra


„És még valami…”