2021. március 25.

Te mit teszel a földért?


Rajzpályázatot indít a Föld napja alkalmából a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Az óvodások és általános iskola alsó tagozatos gyerekek alkotásait a pályázat zsűrije április 15-ig várja elektronikus formában.„Hiszen nem is kell óriási dolgokra gondolni! Ha van kerted, egy kicsi udvarod, kirakhatsz a fákra madárodút, madáretetőt. Szereted a virágokat? Ültethetsz olyanokat, amelyekről virágport gyűjthetnek a beporzó rovarok. Sőt, méhecskehotelt is készíthetsz a számukra. Méhecskehotelt? Igen! A bennük lakó rovarok egyáltalán nem agresszívek, akár egész közelről is megfigyelheted jövés-menésüket. A sünöknek száraz levelekkel, fűvel feltöltött süngarázzsal kedveskedhetsz. Egy komposztálóval pedig giliszták, rovarok, pókok százainak nyújthatsz búvó- és táplálkozóhelyet. Ezek akár az ovi, suli udvarán is megvalósíthatók!
Ha csak egy balkonod vagy egy ablaknyi helyed van, tegyél ki egy párkányra szerelhető madáretetőt, fészektálcát vagy virágládát, máris sokat tettél a környék madaraiért, beporzóiért! Kirándulásaid során is sokat tehetsz az élővilágért, ha betartasz néhány alapszabályt: a szemetet a kihelyezett tárolókba dobod (vagy legjobb, ha hazaviszed), mindig az ösvényeken haladsz, a növényeket és állatokat pedig csak megfigyeled és csak az emlékeikkel térsz haza. … Mindezek csupán ötletadó gondolatok, a sor még hosszan folytatható”
– olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Föld napja alkalmából elindított gyermekrajzpályázatának kiírásában, ahol az óvodásoktól és az alsósoktól azt várják, hogy rajzolják le vagy bármilyen technikával készítsék el, hogy ők milyen tevékenységgel járulnak hozzá bolygónk élővilágának megőrzéséhez.
Az indulóknak nincs más dolguk, mint hogy megkérjék szüleiket: a bármilyen színes technikával (ceruza, zsírkréta, tempera, vízfesték stb.) vagy kollázs technikával készített, maximum A4-es méretű művet egy maximum 2 MB nagyságú JPG képformátumban e-mailen elküldjék a rendezveny@dinpi.hu e-mail címre. A levél tárgyába írják be, hogy „Rajzpályázat”. A szervezők arra kérik a pályázókat, hogy a fájl neve minden esetben a gyermek neve legyen, és írják meg a mű címét, a gyermek nevét, valamint azt, hogy milyen óvodai csoportba/hányadik osztályba jár, az óvoda/iskola nevét, a települést és a felkészítő tanár vagy szülő nevét és email címét.

Az alkotásokat két korcsoportban (óvodás és kisiskolás) értékeli majd a zsűri. Mindkét korcsoportban a 3 legjobb alkotást értékes ajándékcsomagokkal jutalmazzák.

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame