2021. március 29.

Barkaszentelés és püspöki mise a nagyhét kezdetén


Virágvasárnappal kezdetét vette a nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet. Ezen a napon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg az egyház. Székesfehérváron a Szent Imre templomban végezték a barkaszentelés szertartását, majd az ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta.A Szentírás szerint az Olajfák hegyénél Jézus két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről. Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol nincs pálma, a korán bimbózó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban. A liturgia azt a hitet fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, ezáltal megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el.
A virágvasárnapi misét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta. A misére és a barkaszentelésre a Szent Imre templomban került sor.
„Ezt az ünnepet sem tudjuk megülni úgy, ahogyan szeretnénk. Külsőségeiben sok mindent el kell hagynunk, a szertartást le kell egyszerűsíteni, mert pontosan tudjuk: van félnivalónk. Itt az alkalom, a nagyhét kezdete, hogy eldöntsük igazából hová is állunk. Nem nagy és látványos gesztusokban, hanem szívünk érzésében, életünk irányításában. A hétköznapokban, emberi kapcsolatainkban, találkozásainkban, imádságos csöndjeink tartalmában, a kísértések idején való küzdelmeinkben és a jó cselekedetekben, amelyet örömmel teszünk, tudván azt, hogy amit egynek a legkisebbek közül teszünk, azt magának Jézusnak tesszük.Döntésre hív ma az Úr bennünket. Segítsen minket kegyelme, hogy ezen a héten különösen, de életünk minden napján hűségesek legyünk Jézus Krisztushoz, a mi Megváltónkhoz, aki értünk a szenvedést is vállalta, hogy bennünket bűneinktől megváltson és az égi haza felé vezessen” – mondta szentbeszédében a megyéspüspök.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame