2021. április 29.

Újraindul a SVÉT mentorprogramja


Szeptembertől újraindul a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) országos mentorprogramja és gyakorlati képzése, amely a gyermekvédelemben élő fiatalok számára kínál életpályamodellt a vendéglátásban. A résztvevők mentorok segítségével, képzésen és közösségi eseményeken ismerhetik meg a magyar csúcsgasztronómiát, és a gyermekvédelemből kikerülve munkalehetőséghez is juthatnak.

A program két éve Miskolcról indult, a járvány miatt leállt, az új tanévtől azonban újraindul. A fiatalok pályázniuk kell a részvételre - erre várhatóan májusban lesz lehetőség.
A SVÉT szakmai ernyőszervezet 2020-ban indított vendéglátói mentorprogramot és gyakorlati képzést, melynek hosszú távú célja életpályamodell kialakítása. Elsősorban állami gondozott gyermekek munkába állását és hosszú távú ott maradását segítik a vendéglátásban. A program két fő alappillére a gyakorlati képzés és a vendéglátás különböző területeinek közösségi programokon keresztüli megismertetése a fiatalokkal.A kezdeményezés a Zip's Brewhouse miskolci vendéglátóhely Mosolyt Fakaszt című programjából indult, melyet két éve az EMMI és a SVÉT felkarolt. A csúcsgasztronómia, a vendéglátás felé terelik a gyerekeket, akik éttermekbe látogathatnak el és megismerhetik ezt a szakterületet. A program által a gyermekvédelem rendszeréből kikerülő fiatalok szakmához, biztos megélhetéshez juthatnak, és megtalálhatják számításukat a gasztronómiában. Ez azért fontos, mert a fiataloknak nem csak a társadalomba történő beilleszkedéssel kell megküzdeniük, hanem a munkaerőpiacra való sikeres belépéssel és helytállással is, ennek azonban alapvető feltétele az átgondolt pályaválasztás. A mentorprogram túlmutat a pályaorientációs tanácsadáson, a fiatalok számára vonzó és előnyös munkavállalási lehetőséget kínál, melynek kiemelt részét képezi a motiválás, az elismerés, az erkölcsi, szakmai és anyagi előrelépés. Országosan 22-en már jelentkeztek a programra.
A miskolci alapprogram elindításával az volt a cél, hogy pótolják és fejlesszék a vendéglátóipar humánerőforrás-hiányát, és gasztroélményeken keresztül tegyék vonzóvá a pályát a fiataloknak – éppen ezért a program újraindítása most nagyon is aktuális, hiszen bár a SVÉT tagjaként működő éttermek javarészt megtartották a munkaerőiket a járvány alatt, ám így is sokan hagyták el a pályát, így szükség van az új munkaerőre.A kezdeményezés nemcsak iskolai szintű oktatást, hanem akár biztos elhelyezkedési lehetőséget is kínál a fiatalok számára a program keretében. A SVÉT egy nemzetközi gasztronómiai iskolával is megkezdte a kapcsolat kiépítését - ebbe a nemzetközi kezdeményezésbe is bevonnák a mentorprogram résztvevőit, köztük a székesfehérvári 67Sigma Étterem és Bisztró csapatát.

(forrás: szekesfehervar.hu, svet.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Nem vagyunk mások, mint folytatásai a régi időnek…”


Egy létező báró nem létező kalandjai


„Mindnyájunkat érhet baleset…”