2021. május 19.

Ivó napja a férfiaké…


Nincs még benne a köztudatban, és a virágosokat sem lepik el a „férfinapos” üdvözlőkártyák, de ettől még a férfinap létezik. Magyarországon például mindjárt kettő is.

A világ az 1960-as évektől tart igényt egy olyan férfinapra, ami megfelelő párja lehet a március 8-ai nemzetközi nőnapnak. Az indokolás: a férfiak a társadalomhoz és a családhoz való hozzájárulása és gondoskodása – csakúgy, mint a nőknél – saját jogon megérdemel egy napot az elismerésre.„Ül az ember egy szobában egy széken, az ajtó bezárva. De ha belép egy Nő, az ember megszűnik csak embernek lenni, és azonnal Férfi lesz. És éppen annyira lesz Férfi, mint amennyire Nő volt az, aki belépett.” (Karinthy Frigyes)

Világméretű nemzetközi férfinap ehhez képest igazából még nem létezik. Jelen állás szerint a világ legtöbb országában külön időpontokban, más és más apropóhoz kötve ünnepelnek: a szlovén férfiakat például negyven mártírral ünneplik együtt március 10-én, míg az orosz férfinapot az „apaország” védelmezőinek ünnepével egy napon, február 23-án tartják.
A magyar férfiaknak jó dolguk lehetne, ugyanis ha a férfinapról van szó, mindjárt két dátum is felmerül – nem is szólva az apák napjáról. Az egyik az úgynevezett Nemzetközi Férfinap, november 19-e, amit először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből.„Egy férfinél az elköteleződés szándéka nem azon múlik, hogy a nő mit tesz érte, hanem sokkal inkább azon, hogy a kapcsolat hatására ő, a férfi mit akar megtenni, vagyis milyen emberré válik. Az elköteleződés döntése akkor születik meg benne, amikor felismeri, hogy a választott nő mellett jobb embernek érzi magát.” (Király Eszter)

A magyar férfinap dátuma viszont hanem május 19-e, Ivó és Milán napja. Hogy miért pont ez, annak több oka is lehet: egyrészt, hogy “Ivó napja” ugyebár, másrészt a májusi időpont sokkal közelebb esik a nemzetközi nőnap időpontjához. Az International Men’s Day oldalára, ahol egy csokorba gyűjtik azt, hogy a világon hogyan, mikor és mivel ünneplik a férfiakat már ez az időpont került fel.
„Vannak férfiak, akik nem arra születnek, hogy el tudják fogadni a dolgokat olyannak, amilyenek. (...) Akiket nem ért meg a környezetük, mert fölötte állnak, és nem mindig az erkölcsi törvények szerint viselkednek, hanem valamiféle lovagi etika alapján. Faképnél hagyják az életet, és a maguk csatáit vívják, legjobb tudásuk szerint, az éhezés, a háború vagy a félelem uralma ellen.”  (Susana Fortes)


Túl azon, hogy ha már a nőket ünnepeljük, akkor a férfiakról is illendő lenne megemlékezni, a férfinapnak is vannak saját célkitűzései, melyekre évről-évre minden országban igyekeznek felhívni a figyelmet. Ilyen a férfiak testi és lelki egészségének fontossága, a férfi-nő kapcsolatok fejlesztése, a nemek közti egyenlőség elősegítése és nem utolsó sorban a pozitív férfi példakép hangsúlyozása. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt, és hangsúlyozza az elért eredményeiket, a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.„Minden férfi vállalkozó kell legyen, legalábbis élete egy szakaszában. Hogy mint szobafestő vagy horgászboltos, az nem lényeges. Merjen egy ötletet - a saját ötletét -, lelkesedését megvalósítani, felelősséget vállalni és igen, kockáztatni.” (Balogh Ottó)


A férfinapon nyilvános szemináriumokat, iskolai rendezvényeket, rádiós és televíziós programokat szoktak tartani, vannak helyek, ahol templomokban, kiállításokon, felvonulásokon ünneplik. Munkahelyeken is meg szoktak emlékezni a férfinapról, ilyenkor a dolgozók például bevihetik a fiaikat a munkahelyükre. Mivel a férfinap nem csak a felnőtt férfiakról, hanem a fiúkról is szól.
A férfinap célja a pozitív férfi példaképek felkutatása és felmutatása is – de nem celebek és sztárok felvonultatásával. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.„Ha a gyermekem hibáiról van szó, többé-kevésbé szigorú vagyok, elsősorban mindenesetre a tekintélyre hivatkozom. Ha viszont férjemet akarom nevelni, igyekszem minél alázatosabb, kedvesebb, szeretetreméltóbb lenni. A férfinak sohasem szabad még csak sejtenie sem, hogy nevelni akarják. Amint ezt észreveszi, azonnal neveletlenebb lesz.” (Suat Dervis)


És természetesen ki kell mondani azt is, hogy „az erősebbik nem” kifejezés pusztán sztereotípia. Hiszen a férfiak is támogatásra szorulhatnak bizonyos élethelyzetekben - gyengeségeik, általános gyenge pillanataik nekik is lehetnek. Pedig már kicsi kortól elfojtásra nevelik őket: egy kisfiú nem sírhat, hiszen csak „katonadolog”. Pedig az lenne az igazán fontos, hogy probléma, félelem, fájdalom esetén a férfiaknak is legyen bátorsága segítséget kérni - szégyenérzet nélkül.

(forrás: Wikipedia, 24.hu, ovbolt.hu, citatum.hu, jelesnapok.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Ékes Fehérvár – a Szőlő utcai kereszt


Magas a pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja


Az ember, akiről tollat neveztek el