2021. június 9.

Donald kacsa: 87 éve a képernyőn


1934. június 9-án szerepelt először rajzfilmben Walt Disney egyik legnépszerűbb állatfigurája, Donald kacsa. Jellegzetes stílusával és tüzes indulataival azonnal belopta magát az emberek szívébe, népszerűsége majd’ kilenc évtized óta töretlen.Idén 87 éves Donald, a világ leghíresebb kacsája: az örök vesztes és örök méregzsák madár 1934. június 9-én szerepelt először egy rajzfilmben és még ugyanebben az évben képregény formájában is olvashatók voltak kalandjai. "Igazi" születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches szárnyas kikelt, március 13-án, pénteken rakták le, de hogy melyik évben, az nem tudható. Születésnapjára utal autójának rendszáma is: 313.Donald kacsa népszerűsége felülmúlta Miki egérét is, ami azzal magyarázható, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor "személyiséggé" lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyottnak. A kacsát először Art Babbit, a Disney egyik rajzolója vetette papírra, s már akkor matrózsapkát és -ruhát viselt, de hosszú vékony csőre volt. A rajongók leginkább azonban azt a Donald kacsát szeretik, akit a 40-es években egy másik rajzoló, Carl Barks teremtett. Ő adta Donaldnak a jellegzetes, fiatalos, naiv arcot és benépesítette környezetét más figurákkal.

Donald fénykorát a múlt század közepén élte, 1941 és 1965 között több mint száz filmben tűnt fel jellegzetes figurája. Kalandjairól képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában népszerűek, az öreg kontinens számos országában hetente és havonta jelennek meg Donald-újságok. A statisztikák szerint valahol a világon a jelen pillanatban is olvas valaki a több száz nyelv egyikén egy Donald kacsa képregényt vagy néz egy Donald kacsa rajzfilmet.A Disney-t Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült A Führer arca című darab győzött a versengésben.

1955-ben Donaldról egy aszteroidát is elneveztek, 2004-ben pedig egy saját csillaggal is megtisztelték a világhírű hollywoodi hírességek sétányán, Los Angelesben.

(fotók: d23.com, pixabay.com, krcgtv.com, videó: youtube)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása