2021. június 9.

Donald kacsa: 87 éve a képernyőn


1934. június 9-án szerepelt először rajzfilmben Walt Disney egyik legnépszerűbb állatfigurája, Donald kacsa. Jellegzetes stílusával és tüzes indulataival azonnal belopta magát az emberek szívébe, népszerűsége majd’ kilenc évtized óta töretlen.



Idén 87 éves Donald, a világ leghíresebb kacsája: az örök vesztes és örök méregzsák madár 1934. június 9-én szerepelt először egy rajzfilmben és még ugyanebben az évben képregény formájában is olvashatók voltak kalandjai. "Igazi" születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches szárnyas kikelt, március 13-án, pénteken rakták le, de hogy melyik évben, az nem tudható. Születésnapjára utal autójának rendszáma is: 313.



Donald kacsa népszerűsége felülmúlta Miki egérét is, ami azzal magyarázható, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor "személyiséggé" lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyottnak. A kacsát először Art Babbit, a Disney egyik rajzolója vetette papírra, s már akkor matrózsapkát és -ruhát viselt, de hosszú vékony csőre volt. A rajongók leginkább azonban azt a Donald kacsát szeretik, akit a 40-es években egy másik rajzoló, Carl Barks teremtett. Ő adta Donaldnak a jellegzetes, fiatalos, naiv arcot és benépesítette környezetét más figurákkal.

Donald fénykorát a múlt század közepén élte, 1941 és 1965 között több mint száz filmben tűnt fel jellegzetes figurája. Kalandjairól képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában népszerűek, az öreg kontinens számos országában hetente és havonta jelennek meg Donald-újságok. A statisztikák szerint valahol a világon a jelen pillanatban is olvas valaki a több száz nyelv egyikén egy Donald kacsa képregényt vagy néz egy Donald kacsa rajzfilmet.



A Disney-t Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült A Führer arca című darab győzött a versengésben.

1955-ben Donaldról egy aszteroidát is elneveztek, 2004-ben pedig egy saját csillaggal is megtisztelték a világhírű hollywoodi hírességek sétányán, Los Angelesben.

(fotók: d23.com, pixabay.com, krcgtv.com, videó: youtube)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása