2021. június 14.

Megemlékezés a Mártírok Emléknapján


Vasárnap a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának hetvenhetedik évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőnél. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze százharmincegyen tértek vissza a koncentrációs táborokból, száztizenkilencen pedig a munkaszolgálatból.

Az 1941-ben még kétezerhetvenöt tagú székesfehérvári hitközségből az 1946. évi összeírás szerint mindössze kétszáznyolcvankilencen maradtak. A kiűzetésre és halálra ítélt embereket a „gettógyűjtőházakba” zárták, és 1944. június 6-án a város peremére, a vasút melletti Szabó-téglagyárba hurcolták. A téglagyárban 1944. június 10-e és 13-a között semmilyen élelmezés nem volt - itt már többen öngyilkosságot követtek el. A fogvatartott emberek végső elszállítására június 14-én került sor.A Mártírok emlékcsarnokában található emléktáblán olvasható „barbárság” szóval próbálták leírni azt, amit ember emberrel szemben követett el hetvenhét évvel ezelőtt. Ismerjük a Fejér megyei illetve a fehérvári számokat is, és közös felelősségünk, hogy szóljunk erről, ne csak az év egy napján, hanem sokszor - mondta Fehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a megemlékezésen. Mint mondta: a barbárság történéseinek elmesélésével mindent megteszünk annak érdekében, hogy soha többet ilyen ne történhessen.
A vasárnapi megemlékezést vezető Darvas István főrabbi beszédében azt a kérdést tette fel: vajon lesz-e eredménye annak, hogy emlékeztetünk azokra a borzalmakra, amik hetvenhét évvel ezelőtt történtek.A megemlékezésen részt vett Szénási Jonathán Sándor református lelkész is, aki arról is beszélt, hogy emlékezni és emlékeztetni is kell, hiszen egyre kevesebben vannak, aki elmesélhetik nekünk, hogy mi történt - és ugyancsak egyre kevesebben vagyunk, akiknek elmesélték, és egyre többen, akik nem is nagyon hallottak erről.
Az üldöztetések következtében a zsidó túlélők száma Fehérvár lakosságának töredékét tette ki: százharmincegyen tértek vissza a koncentrációs táborokból, száztizenkilencen pedig a munkaszolgálatból. 1949-ben a holokauszt áldozatainak tiszteletére emlékcsarnokot emeltek a zsidó temető mellett - a vasárnapi megemlékezést is itt tartották.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása