2021. június 18.

Tűzgyújtás az erdőben: csak biztonságosan!


Fejér megyében évente több mint 500 szabadtéri tűzeset történik, túlnyomó részük emberi hibából. Az ilyen esetek megelőzésére kiránduló gyerekeknek oktatták a biztonságos tűzgyújtást, tűzoltást és a természetjárás szabályait a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadasparkban.

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást, melynek egyik kiemelt célja a prevenciós programok, tájékoztatók szervezése. Ennek jegyében szerveztek csütörtökön foglalkozást kiránduló általános iskolás gyerekeknek a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadasparkban.



„Fejér megyében évente 500-600 szabadtéri tűzeset következik be, 99 százalékuk az emberi tényezőnek köszönhető. Ennek kiküszöbölését a lakosság tájékoztatásával lehet elérni”
– mondta el a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Sallai László tűzoltó alezredes hozzátette: ha a természetben kirándulunk, előzőleg érdemes tájékozódnunk, hogy nincs-e tűzgyújtási tilalom, alkalmas-e egyáltalán a kiszemelt terület a tűzrakásra, nincs-e a közvetlen közelben kiszáradt, tűzveszélyes növényzet, aljnövényzet. Lehetőleg kijelölt helyen rakjunk tüzet, vagy ha magunk alakítjuk azt ki, akkor azt úgy tegyük, hogy a tűzrakóhely akadályozza meg a lángok továbbterjedését. Szükséges magunkkal vinnünk oltóvizet, esetleg homokot, hogy az égő anyagokat, a parazsat végleg el tudjuk oltani távozáskor. Fontos, hogy az oltás legyen nagyon alapos, ne csak felületes!



„Rendkívül fontos nekünk, erdészeknek, hogy az erdei környezetet megóvjuk, megvédjük minden módon, ahogy csak lehet. Ennek egyik útja, hogy a gyerekeknek, a felnőtteknek minél szélesebb körben átadjuk az erdőben való helyes viselkedést. Éppen ezért örülünk annak a szakmai kapcsolatnak, melyet megkötöttünk a katasztrófavédelmi igazgatósággal”
– emelte ki Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója.



A Pákozdi Pagony erdei foglalkoztató termében a természetben való helyes viselkedésről, a tűzesetek megelőzéséről és a már bekövetkezett tűzek, katasztrófahelyzetek kezeléséről tartott interaktív órát Kálmán Kristóf erdőmérnök és Sallai László katasztrófavédelmi kirendeltségvezető. Ezt követően a gyerekek kimentek a terepre, ahol kipróbálhatták egy tűzoltóautó fecskendőjét, majd a gyakorlatban tanulták meg a helyes tűzrakást és a tűzoltást.


(forrás: okkfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása