2024. március 23.

Újra Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek


Az Országos Diákparlament a hazai diákság legfontosabb érdekképviseleti fóruma.

Az Országos Diákparlamenten a középiskolások lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék az őket érintő legfontosabb ügyeket, a demokratikus döntéshozatali folyamatokat, és érvényesítsék az érdekeiket. Az ODP legfontosabb célja, hogy a fiatalok véleménye, szándéka eljusson az oktatási kormányzathoz, és a döntéshozók ajánlásokat kapjanak a mindennapi munkájukhoz. Székesfehérvár városa jó befogadó, támogató közeget biztosított a korábbi ODP-k megrendezése során, így idén is a házigazdája lehet a nagyszabású rendezvénynek - írta a szekesfehervar.hu.

A küldöttek a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban gyülekeztek, majd átsétáltak a tanácskozásnak helyet adó Sóstói Stadionhoz.

Mészáros Attila alpolgármester, az Országos Diákparlament levezető elnöke nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy 2014, 2017, 2020 és 2023 után idén immár ötödik alkalommal adhat otthont Székesfehérvár az Országos Diákparlamentnek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester ugyancsak szép és megtisztelő hagyományként értékelte, hogy az ODP időről időre visszatér a városba. „A Diákparlament számunkra nagyon tanulságos, sok tapasztalatot ad. Jó találkozni a fiatalokkal, és azzal, hogy az újabb és újabb generációk milyen témákat, problémafelvetéseket fogalmaznak meg, mi az, ami érdekli a fiatalokat, és hogyan képviselik a küldöttek a diáktársaikat, akik ide delegálták őket. Ez egy szolgálat, ami komoly felelősség!” – fogalmazott a városvezető, majd tartalmas tanácskozást kívánt, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az ODP szervezésében részt vettek.

Az Országos Diákparlament ülését dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára nyitotta meg. „Egy év telt el a legutóbbi Diákparlament ülése óta. Akkor az egyik kérésetek az volt, hogy gyakrabban találkozzunk, ennek örömmel tettünk eleget. Azoknak, akik tavaly itt voltak, sok minden ismerős lesz, azok pedig, akik most vannak itt először, egészen új dolgokat fognak megtapasztalni. Azt kívánom, hogy ugyanolyan termékeny munka folyjék a következő két napban, mint ami korábban volt. Adjatok nekünk sok ajánlást, javaslatot, melyekkel tovább tudunk dolgozni a köznevelés rendszerében! Ezért fontos, hogy vegyétek komolyan és felelősen az előttetek álló feladatokat! (…) Alakuljanak ki olyan pontok, melyeken lehet és érdemes dolgozni!” – hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki Székesfehérvár polgármesterének és a városnak. 

Az Országos Diákparlament az ügyrend megvitatásával, elfogadásával, majd az Országos Diáktanács tevékenységéről szóló előadásokkal folytatódott. Ezt követően dr. Maruzsa Zoltán államtitkár tartott beszámolót és értékelte a tavalyi ODP-n elfogadott 58 pontos javaslatcsomagot. 

Elhangzott, hogy az ajánlások közül 22 maradéktalanul, 12 részben teljesült, 5 folyamatban van, 7 javaslat esetében folyamatos a nyomon követés, míg a fennmaradóak nem tartoznak a köznevelés ügyéhez. Az ODP szombaton szekcióülésekkel, majd vasárnap a záró plenáris üléssel folytatódik a Sóstói Stadionban.


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása