2024. május 3.

Megkezdődtek az érettségik, a Kodolányi gimi igazgatója üzent a diákoknak


A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

A Kodolányi János Gimnázium igazgatóját, Csöngei Gabriellát kérdeztük az idei érettségi vizsgákról.

Hányan érettségiznek most az Önök gimnáziumában?

A Kodolányi János Gimnáziumban 4 végzős osztály és 94 fő 10-11. évfolyamos tanuló (ők az ún. I. számú vizsgabizottság) tesz érettségi vizsgát.

Összesen 122 + 94 fő, tehát 216 fő vizsgázik 5 vizsgabizottságban. A 12. A osztály a nyolcévfolyamos osztályunk, 27 fővel, a 12.B osztály az ötévfolyamos osztályunk, 34 fővel. a 12. C osztály a négyévfolyamos osztályunk 33 fővel és a 12.S osztály, a sportosztály, 28 fővel. Emelt szintű vizsgázóink száma 107 fő, ők 11 tantárgyból vizsgáznak, ezek az angol és német nyelv, biológia, fizika, digitális kultúra, gazdasági ismeretek, kémia, matematika, magyar nyelv és irodalom, testnevelés, történelem.

Melyek a legrettegettebb tantárgyak?

Talán a matematika, de ez nagyon egyéni, mert többeknek a történelem is az.

A választott tárgyak közül melyek a legnépszerűbbek?

A legnépszerűbb választott tantárgyak a digitális kultúra és a gazdasági ismeretek.

Van-e bármilyen változás az érettségi menetében tavalyhoz képest?

A vizsga menetét illetően minket apró változások érintenek, de pl. a fizika írásbeli 30 perccel hosszabb, mint eddig volt. Az írásbeli vizsgák sorrendje is a megszokott: magyar, matematika, történelem, angol nyelv, német nyelv az első héten, aztán jönnek a választott tárgyak. Május 22. az utolsó írásbeli vizsga nálunk, ez a fizika. A szóbeli vizsgák kezdődnek idén először később, hisz a tanév vége június 21. Mi is csak június 20-án tudjuk elkezdeni a középszintű vizsgákat. A vizsgakövetelmény tartalmi változásai miatt viszont lehet, hogy kicsit feszültebb mindenki, hiszen ahogy a médiában is mindenhol olvasható: idén vizsgáznak a tanulók először a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint.

Mit üzen a diákoknak?

Természetesen elsősorban, hogy nagyon drukkolunk nekik. Ha koncentrálnak, akkor menni fog, és hát valljuk be a pánik úgysem segít. Üzenem, hogy természetes érzés, ha esetleg félnek, vagy nagynak érzik a nyomást! Ugyanakkor sokan rendelkeznek már előrehozott érettségi vizsgával, nagyon sokan nyelvvizsgával, tehát tudják, hogy teljesíteni is képesek és mint látjuk: még vígan élnek és virulnak. Végezetül pedig: éveken át olvashatták a bejáratnál a Kodolányi domborművön:

„Hidd, hogy semmi sem lehetetlen” Ez a legfontosabb!

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása