2024. június 3.

Peszleg Dominika: a cél az olimpia!


A Kodolányi János Egyetem kommunikáció szakos hallgatója nem fél nagyot álmodni, és a sikerért 100 százalékosan meg is dolgozik.

Május 26-án, vasárnap rendezték meg a II. Spirit Veszprém Triatlon Fesztivált, ami egyben a Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) hivatalos futama is volt. A versenyen a Kodolányi színeiben aranyérmet szerzett Peszleg Dominika. Őt kérdeztük most a sportról, a felkészülésről, edzőtáborokról, példaképekről és a jövőbeli terveiről.

Hogyan jött az életedbe a triatlon?

12 éve csinálom a triatlont, és most jutottam el arra a szintre, hogy világversenyeken tudok részt venni. Úszással kezdtem és a tanuszodában, ahová jártam, az akkori edzőm megkérdezte, hogy nincs-e kedvem még hozzá bringázni és futni, így jött a 3 sportág. Azóta nagyon megszerettem a triatlont.

Sportoltak a családodban is vagy te vagy az első profi sportoló?

Anyukám röplabdázott, apukám pedig kézilabdázott, szóval a sport nem volt új, de a triatlon igen. Labdaérzékem nincs, így nem bánom, hogy végül nem az ő útjukat folytattam.

Úszás, futás vagy bringa? Melyik a kedvenc? 

Mindegyiket szeretem, de talán a bringa a kedvencem.

Milyen képességek kellenek a triatlonhoz?

Nagyon erős akarat és kitartás kell, hiszen motiváltnak kell maradni, hogy fejben végig tudd csinálni a versenyeket. A kitartást emelném ki, és persze az állóképesség is fontos, amihez elengedhetetlenek az edzések.

Ha nyár, akkor már elkezdődtek az edzőtáborok. Mesélj kicsit róluk!

Tavaly volt egy mélypontom, amikor közel 50 alkalommal repültünk és a sokadik edzőtábort csináltuk, ami számomra sok volt, úgyhogy idén szeretnék egy kicsit kevesebbet utazni és jobban megtervezni a táborokat. Egyébként most hétvégén megyek, de ez csak egy itthoni, balatoni tábor lesz, amivel az Európa kupára készülünk. Nyáron megyünk magaslatra is edzeni, télen pedig általában 3 tábor szokott lenni, egyenkét 3 hetes.

Van példaképed?

Az amerikai Taylor Spivey-ra nagyon felnézek, az ő sportteljesítménye és az, amit képvisel a sportban, a személyisége mind példaértékű.

Téged mi motivál a sportban?

A legnagyobb motiváció az olimpia, ami most így jelen esetben a 2028-as Los Angeles-i. A párizsira sajnos nem jutottunk ki, egy pont híján, de 4 év múlva mindent megteszek, hogy ott legyünk!

A legutolsó eredményedre is büszke lehetsz, Veszprémből az iskolád színeiben hoztál haza egy aranyat.

Igen, a Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) aranyérem is nagy mérföldkő volt, és nagyon örülök, hogy a Kodolányit képviselhettem. A következő nagy verseny, amire készülök, az augusztus végén lesz, az egyetemi vb, Lengyelországban. A cél ott is az arany!

Jelenleg mit tanulsz?

A Kodolányi kommunikáció- és média szakán vagyok elsőéves és videóvágással és gyártással szeretnék foglalkozni, olyan szinten, hogy a sport is része legyen az életemnek, ahogy most is. Akár azt is el tudom képzelni, hogy valamilyen sporthoz köthető médiumnál dolgozom majd, de a sport, mint aktivitás és a versenyzés is biztos, hogy megmarad majd.

  


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása