2021. április 9.

Újabb fészkekkel segíti Fehérvár a fecskéket


Két esztendővel ezelőtt indult el a Fecskebarát Fehérvár Program, azóta több mint 130 kerámia fecskefészek segíti városszerte a hasznos kis madarak fészkelését. A program folytatódik: újabb helyszínre kerülnek ki fészkek a városban.

A magyarországi fecskepopuláció fogyásáról szóló aggasztó hírek hatására 2019-ben indította el a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a város a Fecskebarát Fehérvár Programot annak érdekében, hogy a városlakók segítségével megóvják a megmaradt fecskeállományt. Azóta már több mint 130 kerámia fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság szakemberei városszerte: az Öreghegyi Közösségi Háznál, a Zentai Úti Általános Iskolánál, a Püspökkertvárosi Óvodánál, a Széna téri iskolánál és a Fecskepart utcában.



A fecskék azelőtt meredek sziklaszirtek, párkányok, kőfalak madarai voltak. Aztán rájöttek, hogy az emberi lakóhelyek, házak, várak, templomok, illetve az egyéb építmények nagyon jó fészkelőhelyek, ráadásul a háziállatok környékén rovarzsákmány is bőven akad.



A fecskék a magyar nép kedvelt madarai: babonák, szólások, közmondások, közismert gyerekversek és mesék, novellák is jelzik kötődésünket ehhez a kedves madárhoz. Nincs ez másként Fehérváron sem, ezért a kismadarak költését és szaporodását elősegítő program az idei évben is folytatódik. Azt is tudni lehet már, hogy a következő „kiadó” fecskefészkeket a Városgondnokság szakemberei a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a Mura utcában helyezik ki.

(forrás: okkfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása