2021. június 21.

Emlékhelyek napja


Hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az emlékhelyek napja országos programsorozatot. Székesfehérváron, az idei Emlékhelyek Napja nyitóhelyszínén mutatta be a Magyar Nemzeti Bank az emlékhelyek-érmesorozat legújabb darabját, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázoló emlékérmét.



Az országos programsorozat megnyitóján fehérvári fiatalok az 1278-as morvamezei csatát játszották újra a Nemzeti Emlékhelyen egy száz négyzetméteres sakktáblán. A megnyitón elhangzott, hogy tavaly a járványhelyzet miatt a rendezvényt nem lehetett megtartani, de nagyon fontos, hogy az ilyen események összeköthetik a nemzet sorsát meghatározó történelmi helyeket a Nemzeti Emlékhely programmal.



Az Év Nemzeti Emlékhelye díjat tavaly Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelye kapta - a  díjat a Múzeumok Éjszakáján lesz lehetőség megnézni is a Városházán. A fejlesztés továbbra is folyamatos, hiszen az Árpád-ház programon elemei jelenleg is megvalósítási fázisban vannak: felújítás alatt áll a Szent István Király Múzeum Fő utcai épülete, emellett épül az a kőtár és látogatóközpont, ahol be lehet mutatni a Nagyboldogasszony bazilika megmaradt darabjait - mindez az Aranybulla kibocsátásának nyolcszázadik évfordulójához is kapcsolódik.



A Magyar Nemzeti Bank a megnyitón mutatta be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Nemzeti Emlékhely megnevezéssel kibocsátott, kétezer forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmet.  A Magyar Nemzeti Bank elsődleges törvényben is rögzített feladata az árstabilitás rögzítése, ugyanakkor fontosnak tartja az értékőrzés, a figyelemfelkeltés és az ismeretterjesztés feladatának felvállalását is. Éppen ezért a Nemzeti Bank 1968 óta bocsát ki emlékérméket. A nemzeti örökség ápolása központi helyen szerepel minden évben az emlékérme kibocsátási programban: 2014-ben indították útjára azt az emlékérme sorozatot, amely kifejezetten a nemzeti emlékhelyeket mutatja be.



Azóta kibocsátásra került a debreceni református Nagytemplom, a Somogyvár, Kapuvár, Mohács, Rákoskeresztúri Köztemető, Fiumei úti sírkert, Esztergom várhegy és az Országház és környéke érmék. A sorozat nyolcadik elemel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Nemzeti Emlékhely elnevezésű emlék érme. Az ötven évvel ezelőtt alapított emlékpark őrzi Feszty Árpád monumentális körképét. A kétezer forint névértékű színesfém emlékérme ugyanúgy törvényes fizetőeszköznek minősül, mint a forgalomban lévő fémpénzek. Az emlékérme előoldalán a központi motívum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található millenniumi Árpád emlékmű részlete látható.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása