2021. június 22.

Hűs finomságok versenye


Az Év fagylaltja verseny regionális döntőjén a Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei fagylaltokat idén ismét a Damniczki Cukrászdában pontozhatta zsűri. Természetesen a fehérvári közönség is megkóstolhatott több helyi versenyfagylaltot.

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda Arany mangó fagyija még mindig versenyben vannak az Év Fagylaltja címért, az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda Mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a  Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által hirdetett megmérettetésen. A székesfehérvári regionális döntőben a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt: tizennyolc édességből kellett kiválasztaniuk a legfinomabbakat, amelyek esélyesek lehetnek július 5-én az Év fagylaltja cím elnyerésére.



A zsűri több székesfehérvári alkotást is megkóstolhatott: Végh József, a Krém Cukrászda cukrásza a Szeptember és a Pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az Áfonyás vargánya és a Mangó&Citromnád elnevezésű kreációkkal kápráztatta el őket. A fehérvári édességek közül Damniczki Balázs Mangó&Citromnád fagyija a pontozásban harmadik helyen végzett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért.
Évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt. A rangos szakmai megmérettetésben idén az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.



A zsűri elvárásunk volt, hogy a receptúrákban megnevezett alapanyagokhoz komplexebben nyúljanak a cukrászok. Például, ha egy desszert a Lila ibolya fantázianevet kapta volna, akkor az ne csak egy ibolyaaromás édesség legyen, hanem használjanak kandírozott ibolyát, vagy tovább éppen kandírozzák maguk a virágot. Ne csak ízben, hanem színben és dekorációban is vigyék tovább a tematikát, kombinálják a felhasznált nyersanyagokat és hozzák őket össze ízben és állagban is.
Az elváráshoz igazodva a természetesség kapott hangsúlyt, így a zsűri szerint igazán kiemelkedő alkotások érkeztek. A versenyzőknek alkalmuk volt visszanyúlni a magyar gyökerekhez, például a ribizli, gesztenye, vargánya felhasználásával készült fagyikkal.



A versenyben a fehérvári régiós döntő után még három helyszínen – Balatonlellén, Tápiószecsőn és Egerben – tartanak elődöntőket: a négy helyszínről összesen tizenkét fagylalt juthat a július 5-én megrendezésre kerülő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltja verseny győztesét az ipartestület székházában hirdetik majd ki.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása