2020. augusztus 12.

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál


Augusztus 21-e és 23-a között idén az Aranybullánál épül fel a Koronázási Szertartásjáték színpada. Ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében – a címszerepben Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával.

Az idén kialakult járványhelyzethez alkalmazkodva a Koronázási Szertartásjátéknak is új helyszínt kellett keresni, hogy a biztonsági előírások maradéktalanul betarthatók legyenek - ám a sok éves a hagyomány se szakadjon meg. A Vörösmarty Színház idén a szertartásjátékot a korábbiakhoz képest jóval kisebb nézőtér előtt, de a már megszokott művészi minőségben valósítja meg.



Szerencsére Székesfehérvár több olyan szakrális hellyel is rendelkezik, amely méltó ahhoz, hogy bemutassuk királyaink életét. Ezúttal az Aranybulla emlékműnél elevenedik meg IV. Kun László kalandos, egyben tragikus élete. A hagyomány szerint az emlékműnek otthont adó Csúcsos-hegyen hirdette ki II. András a király és a nemzet jogait, kötelezettségeit és a nemzeti kiváltságokat rögzítő bullát.
A Koronázási Szertartásjáték címszerepét idén a Vörösmarty Színházhoz frissen szerződött Sarádi Zsolt játssza. „Gyerekkoromban olvastam a Lidérckirály című, Kun László életéről szóló regényt, ami meghatározó élmény volt számomra. László egy kettős személyiség, nem egyértelműen jó vagy rossz, és ilyet mindig izgalmas játszani” – nyilatkozta a színész.



Szikora János, az előadás rendezője
a középkori misztériumszínpadokhoz hasonlította az előadáshoz tervezett háromszintes teret. A legalsó szinten Kun László hétköznapi élete, vívódásai elevenednek meg, középen a szakrális elem – maga a koronázás -, a felső pedig egy spirituális szint az óriásbábokkal, ami egyben az Árpád-házi ősök jelenlétére utal. „Ez az Árpád-ház alkonya. Kun László megpróbál rendet teremteni a szétzilált országban, és nem sikerül neki. Kudarcának egyik oka ellentmondó személyisége. Egy nagyon nehéz gyerekkor után tele van szélsőségekkel, rendet is akarna, de le is rúgná magáról a rendet. Akarja téríteni a kereszténységet, ugyanakkor tetszik neki a kunok pogány vallása is. Mindeközben nem egyszerűsíthetjük le a jellemét. Nem tudja, hogy mi a helyes, és egy ponton túl el is veszíti vezérlő csillagát. Ez az a pont, ahol széthullik ez az ember, és vele együtt az ország is” – mondta az előadás története kapcsán Szikora János rendező.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása