2020. október 30.

Halloween a Hiemer-házban


Kiket neveztek boszorkányoknak? Mit jelképez a macska és a seprű? Mindez kiderül október 30-án és 31-én a Hiemer-ház Halloween túráin, ahol a résztvevők megismerhetik Székesfehérvár rémtörténeteit, és a Hiemer-ház elfeledett lakóit.

Honnan ered a Halloween?
A Halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területeit, a kelták ősi hagyományai keveredtek a rómaiak szokásaival. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek, és amelyik egyben az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-én a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába.A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamit különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.

A Hiemer-házban október 30-án, pénteken és 31-én, szombaton Halloween témájú túrákra várják az izgalomra vágyó gyerekeket és felnőtteket17 órától: Kölyök Halloween az elvarázsolt Hiemer-házban
Saját készítésű álarcban fedezhetik fel a gyerekek október 30-án, szerdán az elvarázsolt Hiemer-házat és annak elfeledett lakóit. A program időtartama kb. 1 óra, a helyszín adottságai miatt regisztrációnként 1 felnőtt kísérőt tudnak fogadni. A Kölyök Halloween programot 4 és 11 éves kor közötti gyermekeknek ajánlják.


19:30-tól (és 30-án 20.30-tól is): Kísértet séta – felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek
A belváros és a Hiemer-ház erre az estére megmutatja rémisztő oldalát: hátborzongató történetek, rém jó sztorik borzolják majd a kedélyeket, és a séta résztvevői talán egy-egy elfeledett házlakóba is belebotlanak majd útjuk során. A körülbelül egy órás programra elsősorban felnőtteket, illetve 12 év feletti gyerekeket várnak.
A programok a Tourinform Irodától indulnak, regisztrálni az alábbi elérhetőségeken lehet:

https://turizmus.szekesfehervar.hu/halloween-tura-regisztracio

Tourinform Iroda, Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. (Hiemer-ház)

Tel.: 22 /537-261

E-mail: idegenvezetes@szekesfehervar.hu


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Igazából ez volt mindig a szívem vágya…”


„Hathárom”


„Próbáltam reálisan és nem ideálisan rajzolni…”